PREDAVANJE DR MARKA ŠTEFANA PETERSA U NOVOM SADU

„Istok” i „Zapad”. Razmišljanja o istoriji značenja jedne terminološke dihotomije

Foto: Vladimir Mučibabić

Predavanje na temu: „Istok” i „Zapad”. Razmišljanja o istoriji značenja jedne terminološke dihotomije u Arhivu Vojvodine, pred mnogobrojnim slušaocima, održao je nemački istoričar i analitičar  .

Dr Peters je gostujući docent na Andraši univerzitetu u Budimpešti. Rođen je u Bilefeldu u Nemačkoj. Do 1997. godine je studirao slavistiku i ekonomiju u Beču, a 2002. završio je studije istorije u istom gradu. Doktorsku disertaciju je, takođe na Bečkom univerzitetu, odbranio 2005. godine. Na Andraši univerzitetu u Budimpešti, na kome trenutno i predaje, završio postdoktorske „Srednjoevropske studije”. Neki od kurseva koje je držao u Budimpešti su: Austrija (Austrougarska) i Pruska (Nemačka). Uporedni pogled; Staro carstvo i mladi narodi. Država, nacija i nacionalnost u političkom diskursu vodećih elita Austrije i Mađarske od 1867. do 1918; Istorija i kulturni profil Balkana iz (srednjo-) evropske perspektive; Federalizam iz istorijske perspektive. Reflekcije o istoriji nastanka i uticaja federalnih struktura; i kurs, čiji je manji deo bio i tema današnjeg predavanja, „Istok” i „Zapad”. Razmišljanja o istoriji značenjajedne terminološke dihotomije.

Dr Peters je autor nekoliko publikacija, poput: „Varaždinska Vojna krajina. Poseban razvoj jedne mikroregije u Podravini”, „Politički general Stefan fon Sarkotić o mađarsko-hrvatskim odnosima” i drugih.

Istovremeno sa naučnom, dr Štefan Peters je izgradio i vojnu karijeru u nemačkim vojnim snagama, gde je trenutno u činu rezervnog potpukovnika, a svoju delatnost, budući da je bio član vojnih misija u inostranstvu, od kojih je značajnije pomenuti EUFOR u Bosni i Hercegovini i KFOR na Kosovu i Metohiji, sam opisuje u tri reči: prevodilac – savetnik – analitičar. Nastavak njegovih vojnih aktivnosti u Nemačkoj predviđen je za 4. jul ove godine.

Prisutne posetioce je pre početka predavanja pozdravio direktor Arhiva, dr Nebojša Kuzmanović, a program je vodila dr Dragana Katić. Posle predavanja posetioci su bili u prilici da postave pitanja profesoru, što je doprinelo i razvoju konstruktivne diskusije o ovoj temi, koja svakako otvara i dosta novih pitanja koja će možda biti inspiracija za neka naredna predavanja i razgovore.

 

Foto: Vladimir Mučibabić

 

Izvor Arhiv Vojvodine
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos