NEMAČKA ŠTAMPA: „ŽESTOKA NESLAGANJA“ U BEOGRADU

FONET

U FOKUSU

„EU sada već sve otvorenije zahteva od Srbije da odabere stranu“, navode nemački mediji u analizama posete kancelara Šolca Beogradu. Nekima deluje da će Vučić nastaviti sa politikom sedenja na dve stolice.

font

„U razgovoru sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, savezni kancelar Olaf Šolc je insistirao na tome da se Srbija – koja je ipak kandidat za pristupanje EU – izvoli priključiti evropskim sankcijama protiv Rusije. Što, kako je Šolc pojasnio na konferenciji za štampu, ‘u najboljem slučaju ne treba da se desi kad sve bude gotovo’“, javio je dopisnik javnog servisa ARD koji prati Šolca na balkanskoj turneji.

„Na to je srpski predsednik – baršunasto mekim glasom, ali tvrdim rečima – opširno počeo da objašnjava zašto neće ispuniti tu želju: da su odnosi sa Rusijom stari vekovima, da Moskva podržava Srbiju u Savetu bezbednosti UN i da je energetska situacija komplikovana“, piše na portalu javnog servisa. „Srbija skoro sasvim zavisi od ruskog gasa i dobija ga od Putina po povlašćenoj ceni.“

„Stvar sa sankcijama potcrtava koliko se Srbija do sada dobro osećala sa svojom politikom dve stolice– ruskom i evropskom. I da u Beogradu uopšte ne uviđaju da moraju da se odluče za jednu od dve stolice“, dodaje se u izveštaju.

„Za Nemačku je srpsko odbijanje sankcija vrlo neprijatno jer dolazi u trenutku kad je Berlin takoreći ponovo otkrio Balkan. I uvideo da ne može večno da zamajava šest zapadnobalkanskih država ukoliko želi da suzbije ruski uticaj u regionu“, navodi javni servis.

DW.COM

Nešto optimizma oko „evropske perspektive“ palo je u senku suprotstavljenih stavova kancelara Šolca i predsednika Vučića o Kosovu i sankcijama protiv Rusije, kažu sagovornici DW.

Vodeća nemačka agencija dpa ocenjuje: „EU sada već sve otvorenije zahteva od Srbije da odabere stranu. Šolc je ukazao na to da u EU postoji zajednička linija naspram Rusije i da nijedna zemlja koja želi da pristupi EU o tome ne treba da gaji iluzije.“

List Berliner cajtung navodi da je između Vučića i Šolca bilo „žestokih neslaganja“. List podseća na Šolcovu izjavu iz Prištine da „nije zamislivo da dve zemlje, koje se međusobno ne priznaju, postanu članice EU“.

„Već dva sata kasnije, kancelar je saznao da je barem u Beogradu to sasvim zamislivo“, komentariše berlinski list i beleži da je Vučić „maltene agresivno“ odgovorio na pitanje nemačke novinarke o tome, navodeći da Srbija ne reaguje na „pritiske i pretnje“.

Frankfurter algemajne cajtung, čiji je tekst predat u štampu pre susreta Vučića i Šolca, navodi da je kancelar dao sebi zadatak da oživi pristupni proces.

„On želi da spreči da države potpadnu pod ruski uticaj ili, u slučaju Srbije, ostanu pod njim i tako naštete procesu evropskih integracija. U Berlinu polaze od pretpostavke da ekonomski oslabljena Rusija na duge staze neće više biti atraktivan partner zemalja Zapadnog Balkana“, navodi list.

„Jednovremeno je Šolc shvatio da je EU skoro sasvim prokockala verodostojnost u zemljama Zapadnog Balkana, recimo u Severnoj Makedoniji“, dodaje se u tekstu. „Šolc želi da iskoristi političku težinu Berlina tako da perspektiva pristupanja bude realna opcija, svakako realnije nego što je sada slučaj.“

priredio N. Rujević

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos