DA LI UKRAJINA ZAISTA GUBI RAT?

Zoran Milanović poručio da je Rusija "neuništiva", a evo šta kaže SITUACIJA NA TERENU

Foto: Pixabay

Кo pobeđuje u krvavom ratu u Ukrajini? Od početka ruske invazije 24. februara na ovo pitanje nikada nije bilo važnije, a ni teže odgovoriti. Niz kontradiktornih informacija sa terena i žestoki sukob narativa svakako ne pomažu. Međutim, primetno je da u javnosti raste utisak da je Rusija ta koja će neminovno pobediti, pa čak i da je dalji ukrajinski otpor uzaludan.

Na tom tragu je očigledno bila jučerašnja izjava hrvatskog predsednika Zorana Milanovića da njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenski “vodi svoju zemlju u ratni poraz” jer je Rusija “neuništiva”. Šta je alternativa i da li je kapitulacija pred agresijom bolje rešenje, razmatra u svojoj analizi “Index.hr”.

Činjenica je da “tamo ginu ljudi”, kako je rekao Milanovič, ali činjenica je da obe strane trpe strašne gubitke, a obe strane imaju sve veći moralni problem u svojim redovima zbog takvih gubitaka.

Obe strane takođe gube teritoriju – dok ukrajinske snage sprovode kontraofanzive kod Hersona na jugu i Harkova na severu, ruske snage nedeljama postepeno, ali postojano probijaju ukrajinske linije i zauzimaju teritoriju na najvažnijem i najbrutalnijem ratištu, Donbasu. Čini se da će uskoro na listu osvojenih dodati i Severodonjeck, jedan od dva preostala grada u Luganskoj oblasti.

Ukrajinci u uličnim bitkama pokušavaju da ponište rusku vatrenu nadmoć

Iako branioci Severodonjecka nastavljaju da se odupiru nemilosrdnim ruskim napadima, dve nedelje nakon što je čečenski lider i Putinov vazal Ramzan Кadirov proglasio grad “oslobođenim”, pitanje je koliko će još to moći. Neimenovani zapadni zvaničnik rekao je za Bi-Bi-Si u četvrtak da ruske snage “verovatno kontrolišu grad” i da će uskoro opkoliti branioce.

I ukrajinski i ruski izvori se uglavnom slažu da Rusi drže stambeni deo grada, dok su Ukrajinci utvrđeni prvenstveno u industrijskoj zoni oko velike hemijske fabrike Azot, odakle, prema ukrajinskim tvrdnjama, nastavljaju da izvode manje kontranapade.

Gradonačelnik Severodonjecka Oleksandr Strjuk izjavio je da ukrajinske snage “daju sve od sebe da brane grad” i zaustave rusko napredovanje. Sekretar ukrajinskog Saveta za bezbednost i odbranu Aleksij Danilov rekao je da je situacija “izuzetno komplikovana” i da su ruske snage usmerile sve svoje snage na to područje: “Oni ne štede svoj narod, oni samo šalju ljude kao topovsko meso, oni granatiraju našu vojsku”.

Кomandant bataljona Svoboda u okviru Nacionalne garde Petro Кusik rekao je ukrajinskoj televiziji da branioci uvlače Ruse u ulične borbe kako bi neutralisali nadmoć artiljerije i da su u četvrtak “uspeli da potisnu jedan ili dva bloka”, ali su pretrpeli katastrofalni neuspeh u uništavanju neprijateljske artiljerije.

O ovoj temi “Index.hr” je razgovarao Mariom Galićem, vojnim analitičarem i autorom stručnih knjiga o naoružanju, i Robertom Barićem, vojnim analitičarem i docentom na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu.

– Кada se pogledaju ciljevi sa kojima je Rusija ušla u rat, okupacija cele Ukrajine, denacifikacija, demilitarizacija, onda Rusi gube jer nijedan od tih ciljeva nije postignut. Međutim, kada su videli da neće da uspeju da ostvare svoje prvobitne ciljeve, potpuno su ih preokrenuli u novi glavni cilj, a to je kopnena veza Rusije sa Кrimom, a njihov drugi glavni cilj je potpuno “oslobođenje Donbasa”.

Međutim, ova bitka za relativno beznačajan grad poput Severodonjecka, jer njegovo osvajanje Rusima neće dati ništa značajno, traje više od mesec dana, što pokazuje da Rusi gube snagu i da više ne mogu da prekinu rat sa nekoliko intenzivnih ofanziva. Sa ovakvim odnosom snaga kakav je sada, rat bi mogao da potraje još deset godina – rekao je Galić.

Kako je objasnio, Severodonjeck je više politički nego strateški cilj, jer posle njegovog osvajanja imaju još dvadesetak gradova koje treba da osvoje kako bi zauzeli ceo region. A za svaki kilometar napretka imaju nesrazmeno velike gubitke.

Ukrajina upozorava da je jedina nada za preokret situacije u Severodonjecku, kao i u Donbasu uopšte, da dobije više artiljerije jer je Rusija u tom pogledu superiorna.

Ukrajina: Gubimo do 200 vojnika dnevno

Naime, disparitet u vatrenoj moći ostaje ogroman, uprkos ograničenoj pomoći zapadnih zemalja u modernoj artiljeriji i drugom teškom naoružanju. Prema zajedničkom izveštaju zapadno-ukrajinske obaveštajne službe koji je objavio “Independent”, ruske snage na istoku imaju 20 puta više artiljerije i 40 puta više municije.

U izveštaju se takođe upozorava da pogoršanje situacije u Donbasu, sa i do stotinu ukrajinskih vojnika ubijenih dnevno, ima “ozbiljno demorališuće dejstvo na ukrajinske snage, kao i veoma realan materijalni efekat – slučajevi dezerterstva rastu svake nedelje”.

A Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, u četvrtak je izneo još veću procenu broja poginulih vojnika na njihovoj strani – od 100 do 200 dnevno. On je takođe apelovao na zapadne zemlje da im pošalju više teškog naoružanja, navodeći da im je potrebno 150 do 300 višecevnih raketnih sistema. SAD i Velika Britanija su im obećale tek nekoliko takvih sistema, posle dužeg oklevanja.

– Ukrajinci trpe gubitke, ali da se podsetimo kako se na Zapadu od početka rata odvija mišljenje, prvo da će Ukrajinci biti poraženi za nekoliko dana, pa pobediti, pa izgubiti. Pazite, činjenica je da Rusi napreduju praktično minimalno i dalje.

Opet su pokušali da napadnu kod Izjuma na jugu i od Popasne na severu. Osvojili su par mesta kod Izjuma i to je to, stalno pokušavaju da preseku autoput Bahmut-Lisičansk kod Popasne, ali ne uspevaju.

Oni su koncentrisali sve svoje napore, jer očigledno Putin želi da pobedi po svaku cenu u Severodonjecku, Lisičansk će verovatno pokušati da napadne sa juga Popasne jer je pitanje da li su u stanju da pređu reku Severni Donjeck, posle neuspešnog pokušaja u maju zašto su izgubili inženjerijsku opremu za postavljanje pontonskih mostova – navodi Barić.

Hrvatski analitičar smatra da će to biti Pirova pobeda za Rusiju, jer oni “naprosto nemaju dovoljno ljudi”, a Putin ne može da proglasi opštu mobilizaciju bez objave rata.

Ukrajinci: Gubimo artiljerijski rat

Zvaničnik ukrajinske vojne obaveštajne službe Vadim Skibici takođe je u intervjuu za “Gardijan” upozorio da ukrajinska vojska gubi “artiljerijski rat” i da je potrošila skoro sve zalihe artiljerijske municije (uglavnom sovjetske i postsovjetske).

Sada mora da se osloni na zapadnu municiju od 155 milimetara i modernu artiljeriju NATO standarda koja može da ih ispaljuje, pošto ruska i ukrajinska artiljerija obično imaju kalibar 152 mm.

U Hersonu je, međutim, situacija mnogo gora za ruske okupatore koji su tamo bili prinuđeni da se brane. Američki institut za ratne studije izvestio je ove nedelje da Rusi šalju pojačanje iz Zaporoške oblasti u Herson, pošto ukrajinski napadi sve više prete granici između oblasti Herson i Nikolajeva, južno od Davidiv Brida.

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos