“FINANSIJSKA TRŽIŠTA NERVOZNA”

Cene nafte rastu, da li je inflacija dostigla vrhunac?! Svetske berze pod velikim pritiskom!

Foto: Pixabay

Cene akcija na svetskim berzama su prošle nedelje naglo pale pošto inflatorni pritisci nisu popuštali, pa su centralne banke zbog toga podigle kamatne stope ili najavile da će to učiniti, što bi usporilo rast svetske privrede.

Na Volstritu je Dau Džons prošle nedelje pao 4,6 odsto na 31.392 poena, dok je S&P 500 potonuo 5,1 odsto na 3.900 poena, a Nasdak indeks 5,6 odsto na 11.340 poena. Najveći sedmični pad ovih indeksa od januara u velikoj meri je posledica nemilosrdno visoke inflacije u SAD. U petak je objavljeno da su potrošačke cene u maju porasle 8,6 odsto na godišnjem nivou, dok su analitičari očekivali rast kao u aprilu, 8,3 odsto, piše Alo.

Kao rezultat toga, nade investitora da je inflacija dostigla vrhunac u aprilu i da će njeni pritisci popustiti, ali i nada da će Federalne rezerve SAD biti manje agresivne u pooštravanju monetarne politike, naglo su opale.

„Posle ovog izveštaja je splasnula nada da bi krajem leta mogao uslediti prekid u povećanju kamata. Jasno je da Fed zaostaje u pokušajima da inflaciju stavi pod kontrolu “, rekao je Džejson Prajd, izvršni direktor Glenmedea.

Kako je inflacija na najvišem nivou u poslednjih 40 godina, Fed je od marta podigao kamatne stope za 0,75 procentnih poena i sada se kreće od 0,75 do 1 odsto. Očekuje se da će Fed dodatno povećati kamatne stope za po 0,50 procentnih poena u junu i julu, a moguće i septembru, pa bi ključne kamatne stope do kraja godine mogle da se kreću od 2,50 do 2,75 odsto.

Pored inflacije i rasta kamatnih stopa, neizvesnost tržišta je rezultat rata u Ukrajini, poremećaja u lancima snabdevanja i usporavanja rasta najvećih svetskih ekonomija.

Stoga je od početka godine indeks S&P 500 u minusu više od 18 odsto, pa je na ivici ‘medveđeg’ tržišta, odnosno pada za više od 20 odsto u odnosu na svoj rekord nivo.

A na evropskim berzama cene akcija su prošle nedelje naglo pale, između ostalog i zato što je Evropska centralna banka (ECB) signalizirala da će uskoro početi da pooštrava monetarnu politiku.

Nakon redovnog zasedanja, ECB je u četvrtak saopštila da će u julu prekinuti podsticaje privredi evrozone i podići ključne kamatne stope prvi put od 2011. kako bi obuzdala inflaciju, koja je na rekordnom nivou u evrozoni.

Iako su ovakve poruke bile očekivane, najava mogućeg povećanja kamata većeg od očekivanog u septembru izvršila je pritisak na tržište kapitala. A ekonomski rast evrozone je usporen poslednjih meseci zbog visoke inflacije i rata u Ukrajini.

„Svetske berze su se našle pod pritiskom nakon izveštaja ECB i porasta procena inflacije u evrozoni. A kako cene nafte nastavljaju da rastu, još nije jasno da li je inflacija dostigla svoj vrhunac. Finansijska tržišta su nervozna“, pišu analitičari ANZ-a pozivajući se na situaciju na tržištima.

Londonski FTSE indeks je prošle nedelje skliznuo 2,9 odsto, na 7.317 poena, dok je frankfurtski DAKS potonuo 4,8 odsto na 13.761 poen, a pariski CAC 4,6 odsto na 6.187 poena. Na Tokijskoj berzi, pak, Nikkei indeks je ojačao 0,2 odsto, na 27.824 poena.

 

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos