GDE JE RUSKA NAFTA IŠLA TOKOM 100 DANA RATA?

Tačno u dolar zna se ko je koliko kupovao nafte, gasa i uglja

Foto: Pixabay

Rusija je u prvih 100 dana rata u Ukrajini od izvoza fosilnih goriva zaradila 93 milijarde evra. Većinu fosilnih goriva poslali su u Evropsku uniju, a prosečna izvozna cena bila je oko 60% viša nego lani, pokazalo je novo istraživanje.

Naime, prema izveštaju neovisnog Centra za istraživanje energije i čistoću zraka (CREA) u Finskoj, čak 61% izvoza ruskih fosilnih goriva otišlo je u Evropsku uniju za oko 57 milijardi evra.

Najveće pojedinačne zemlje uvoznice ruskih fosilnih goriva su Kina (12.6 milijardi evra), Nemačka (12.1 milijardi evra) i Italija (7.8 milijardi evra), stoji u izveštaju koji je objavio AFP.

Najviše ruskih prihoda od fosilnih goriva odnosi se na sirovu naftu (46 milijardi eura), a potom slede gas koji Rusija izvozi gasovodima, naftni derivati, prirodni gas (LNG) i ugalj, prenosi index.hr.

Kako je Blic pisao, Kina je prema zvaničnim informacijama, dnevno uvozila oko 750.000 do 800.000 barela ruske nafte. Podaci sada govore da su ove količine u maju bile i veće od 1,1 milion barela dnevno.

Kupovinom ruske nafte, nekolicina kinsekih kompanija praktično popunjava novonastalu rupu koju su zapadni kupci već ostavili , ali i koju će tek napraviti sa dolaskom šestog paketa sankcija Rusiji. Prednjače dve naftne kompanije: “Unipek”, trgovački ogranak najveće azijske rafinerije “Sinopek”, ali i “Ženhua Oilom” kompanija koja posluje u okviru kineskog konglomerata “Norinko”.

Francuska najveći kupac gasa na svetu

Iako je ruski izvoz fosilnih goriva pao jer su mnoge zemlje i kompanije smanjile uvoz ruskih energenata zbog invazije na Ukrajinu, globalni rast cena fosilnih goriva nastavio je puniti ruski budžet pa su ruski prihodi od fosilnih goriva dosegli rekordne nivoe.

Ruske cene fosilnih goriva za izvoz su u proseku 60% više nego lani, stoji u izveštaju. Neke zemlje, poput Kine, Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, povećale su uvoz fosilnih goriva iz Rusije, navodi se.

“Dok EU razmatra strože sankcije Rusiji, Francuska je povećala svoj uvoz i postala najveći kupac prirodnog plina na svetu”, rekla je analitičarka CREA-e Lauri Myllyvirta.

“S obzirom na to da se većina tih kupovina ne odnosi na dugoročne ugovore, to znači da je Francuska svesno odlučila koristiti ruske energente nakon invazije na Ukrajinu”, dodala je.

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos