ŠOK ZA MAKEDONSKU JAVNOST

MPC-OA ostala bez tomosa iz Fanara

Foto: Pixabay
Iako se jučerašnja zajednička liturgija u Istanbulu najavljivala kao istorijska, skopski mediji pišu da je makedonska javnost ostala zatečena

Dugo očekivana zajednička liturgija sveštenstva MPC-OA i vaseljenskog patrijarha Vartolomeja u Istanbulu nije okončana najavljivanim dobijanjem tomosa od Carigradske patrijaršije o autokefalnosti ove crkve.

Kako Tanjug saznaje u Beogradskoj patrijaršiji, u pregovorima patrijarha Vartolomeja i arhiepiskopa Stefana nije postignuta saglasnost o autokefalnosti Ohridske arhiepiskopije koja isključuje dijasporu.

Makedonski mediji pišu da nakon jučerašnje zajedničke liturgije mnoga pitanja ostaju otvorena za MPC-OA, najpre kada će i da li će Vaseljenska patrijaršija izdati tomos o autokefalnosti Makedonskoj pravoslavnoj crkvi – Ohridskoj arhiepiskopiji i kako će se postaviti prema dijaspori, odnosno da li će Vaseljenska patrijaršija u zamenu za davanje tomosa tražiti dijasporu MPC-OA.

Ostaje i dalje pod znakom pitanja da li će Crkva u Skopolju moći da zadrži naziv „makedonska“ i prihvati da bude preimenovana samo u Ohridsku arhiepiskopiju.

Iako se jučerašnja zajednička liturgija u Istanbulu najavljivala kao istorijska, skopski mediji pišu da je makedonska javnost ostala zatečena.

Skopski portal Plusinfo piše da, kako sada stvari stoje, MPC-OA je autokefalna crkva za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i Rusku pravoslavnu crkvu (RPC), ali ne i za Vaseljensku patrijaršiju i još neke pravoslavne crkve.

Tomos autokefalnosti od Carigradske patrijaršije MPC-OA bi mogla da čeka u nedogled, a u praksi bi, kažu, sve moglo veoma brzo da bude završeno.

Ime najveći problem

Međutim, najveći problem, ipak, ostaje ime Crkve u Severnoj Makedoniji, jer naziv „makedonska“, kažu, najviše smeta vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju i Grčkoj pravoslavnoj crkvi.

Inače, jučerašnjoj zajedničkoj liturgiji patrijarha Vartolomeja i arhiepiskopa Stefana prisustvovao je i premijer Severne Makedonije Dimitar Kočevski, koji je pročitao „Oče naš“.

 

Izvor Novosti onlajn, 13. jun 2022.

Izvor Novi Standard
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos