GASPROM DRASTIČNO SMANJIO ISPORUKE GASA NEMAČKOJ

Snabdevanje još uvek osigurano.

Foro: Pixabay

Nemačka agencija za mreže zabrinuta je zbog novog smanjenja isporuke gasa iz Rusije. Ministar ekonomije Habek poziva na štednju energije – ali i poručuje da je snabdevanje još uvek osigurano.

Ruski energetski koncern Gasprom ponovo smanjuje količinu isporuke gasa Nemačkoj kroz gasovod Severni tok 1. Gasprom je najavio da će od četvrtka (16. juna) svakog dana biti isporučeno maksimalno 67 miliona kubnih metara. Rusko državno preduzeće je još jednom opravdavalo ovaj korak kašnjenjem u radovama na popravci gasovoda.

Češka i Austrija su takođe javile da su im se smanjile isporuke gasa iz Rusije.

A Kako je saopštila ruska ambasada u EU, u četvrtak u podne, isporuka gasa gasovodom Severni tok 1 mogla bi da bude obustavljena zbog problema sa remontom – prenosi agencija RIA.

Iz nemačke Savezne agencije za mreže izrazili su zabrinutost i postupke Moskve okarakterisali “tehnički neopravdanim”. Gasprom je još u utorak najavio da će smanjiti ranije planiranu dnevnu količinu isporuke za oko 40 odsto, sa 167 miliona na 100 miliona kubnih metara gasa i ukazao na kašnjenje u remontu gasnih kompresora. No, najnovije smanjenje na 67 miliona kubnih metara predstavlja redukciju – od oko 60 posto u roku dva dana.

“Znak upozorenja”

Činjenica da Gasprom sada smanjuje isporuke kroz Severni tok 1 na oko 40 posto je signal upozorenja, smatra predsednik Savezne agencije za mreže Klaus Miler. “Nažalost, Rusija podstiče neizvesnost i podiže cene gasa”, rekao je on za Rajniše Post.

Ukoliko bi Gasprom sedmicama isporučivao samo 40 posto kroz Severni tok 1, Nemačka bi imala problem, rekao je Miler: “To bi našu situaciju značajno pogoršalo. Možda bismo to mogli da izdržimo preko leta. Međutim, mi sada moramo napuniti rezervoare da prebrodimo zimu – takođe ruskim gasom.”

Na pitanje da li postoji strah da je Rusija ozbiljna po pitanju obustavljanja isporuke gasa, Miller je odgovorio: “Do sada je ruska strana isticala da želi da nastavi s prodajom gasa Nemačkoj. Ali ne možemo ništa isključiti.”

Predlaže se snižavanje minimalne temperature

Miler je rekao da se sada mora povećati pritisak na privatna domaćinstva i kompanije da štede gas. “U zakonu o stanarinama postoje specifikacije prema kojima oni koji iznajmljuju nekretnine moraju prilagoditi sistem grejanja tokom grejne sezone tako da se postigne minimalna temperatura između 20 i 22 stepena Celzijusa. Država bi mogla privremeno da smanji te vrednosti u propisima. O tome razgovaramo sa političarima.” . Važno je, kako kaže, uštedeti što je moguće više gasa kako bi se prošlo kroz predstojeću zimu.

Kompanije treba bonusima ohrabriti da štede gas: “Želimo da uspostavimo mehanizme da bonusom nagradimo kompanije koje dobrovoljno odstupe od gasnih kvota. Uvek je bolje ako se prilagođavanja vrše putem nagrada nego dirigovanim normama”, pojašnjava Miler.

Prvi čovek Savezne agencije za mreže očekuje nastavak rasta cena gasa i značajna dodatna plaćanja: “Cene gasa za privatna domaćinstva su se već višestruko povećale u odnosu na period pre rata u Ukrajini. Podstanare može čekati gadno iznenađenje kada stignu visoke dodatne naplate – koje mogu iznositi više od hiljadu evra. Biće to šoki, banke će nuditi kredite, posrnulim kompanijama preti nelikvidnost.”

Prema podacima udruženja za zaštitu potrošača i udruženja stanara, dobavljači energije već prenose nagli porast troškova na potrošače.

“Mnogi trenutno doživljavaju enormno povećanje cena nafte, gasa i električne energije”, izjavila je Melanie Veber-Moric, direktorka njemačkog Saveznog udruženja stanara. Talas poskupljenja stiže do domaćinstava, kaže Udo Ziverding iz Centra za savetovanje potrošača Severne Rajne Vestaflije.

Komunalna preduzeća su takođe povećala cene gasa za 100 posto, a u nekim slučajevima i više .“Prema našim saznanjima, mnogi se suočavaju sa efektom rasta kirija“, ističe Ziverding, koji je pozvao antimonopolske vlasti da istraže poslovanje komunalnih preduzeća „kako bi tako poslale signale industriji za umereno povećavanje cena“.

Habek: Rusija namerava da izazove podele

Prema oceni saveznog ministra ekonomije Roberta Habeka, Rusija smanjenjem isporuke želi da podstakne nemire. “To je očigledno strategija za stvaranje neizvesnosti i povećanje cena”, rekao je političar Zelenih. Trenutno se gas može nabaviti na tržištu, ali po visokim cenama. Habek je pak rekao i da je “sigurnost snabdevanja zagarantovana” te dodao da su skladišta gasa u Nemačkoj u skore vreme bila napunjena oko 56 posto.

Habek je ponovo pozvao na štednju energije. U videu na Tvitteru se zahvalio stanovništvu i kompanijama na dosadašnjem trudu. Istovremeno, on je apelovao: “Sada je vreme za štednju. Svaki kilovat sat pomaže u ovoj situaciji.” Situacija je ozbiljna, dodao je, ali ne ugrožava sigurnost snabdevanja Nemačke. Habek je upozorio: “Moramo biti na oprezu i nastaviti da radimo koncentrisano. Pre svega, ne smemo dozvoliti da dođe do podela. Jer to je ono što Putin hoće da postigne”

Izvor DW
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos