GARDIJAN: PRVI PUT U ISTORIJI FRANCUSKE PREDSEDNIK NEMA VEĆINU U SKUPŠTINI

Dolaze teška vremena za Makrona

Foto: Pixabay
Pošto nikada nismo imali ovakav slučaj u Petoj republici, ne znamo kakav uticaj to može da ima na stavove Francuske u Savetu EU ili na sprovođenje sporazuma na evropskom nivou

Koalicija koju predvodi francuski predsednik Emanuel Makron na parlamentarnim izborima održanim u nedelju izgubila je apsolutnu većinu u Narodnoj skupštini. Ovakav rezultat predstavlja veliki udarac za predsednika koji je tražio „odskočnu dasku“ za dugo najavljivane reforme, a uz to, izmenjeni pejzaž na francuskoj političkoj sceni donosi i jedno novo pitanje – može li Makron da održi lidersku poziciju unutar Evropske unije?

Makron je, kako piše Gardijan, neko ko voli da prkosi istorijskim presedanima. Kada je 2017. godine prvi put pobedio na predsedničkim izborima, kao centrista, prekinuo je tradicionalnu podelu na levo i desno na političkoj sceni. U aprilu ove godine postao je i prvi predsednik posle dve decenije koji je reizabran na tu poziciju, a sada je ponovo prekinuo trend, ali ne na način koji bi njemu prijao. Naime, Makronov centristički savez izgubio je parlamentarnu većinu što je zapravo veoma neobična pojava za predsednika u istoriji Pete republike.

Ovaj savez osvojio je 245 poslaničkih mesta i iza njega je levičarski pokret Nupes, dok je 81 mandat osvojio Nacionalni zbor desničarke Marin le Pen. To je pokazalo da su brojna ispitivanja javnog mnjenja omanula jer su pokazivala da će Makronov savez osvojiti između 255 i 295 od ukupno 577 mesta u skupštini. Dakle, rezultat je bio ispod čak i najlošijih projekcija.

Ovo zapravo znači da se Francuska sada suočava sa nedeljama pregovora o formiranju nove koalicione ili manjinske vlade, a parlament bi mogao i da se suoči sa blokadom. Sa stotinak poslaničkih mesta manje, nekada nepobedivi šef države, kako je pisao Bi-Bi-Si, biće prisiljen da pregovara sa opozicijom.

Još jedno pitanje, međutim, koje se nameće nakon francuskih izbora jeste i šta ovakav rezultat znači da Makronovu poziciju unutar EU, a mediji danas već pišu i o tome da li je Makronov uticaj u Evropi oslabljen slabijim rezultatom na parlamentarnim izborima. Francuska će, naime, imati šefa države bez apsolutne većine, što će dodatno otežati njegovu agendu.

Veliki igrač

Pozicija dominatne figure u Evropskoj uniji ostala je, podsetimo, upražnjena odlaskom nemačke kancelarke Angele Merkel sa te funkcije. I iako su analitičari često smatrali da će novi liderski tandem činiti novi kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik, Makron je često povlačio poteze koji su jasno pokazali nameru da „uskoči u cipele“ Merkelove.

Njegov prvi predsednički mandat obeležilo je to što se Francuska pozicionirala kao veliki igrač na globalnoj sceni, a on je često pozivao i na reforme same Evropske unije.

Međutim, loš rezultat na parlamentarnim izborima, kako piše AFP, donosi težak period za Makrona samo nekoliko nedelja nakon što je proslavio trijumf nad krajnjom desnicom na predsedničkim izborima. Iako on u teoriji i dalje zadržava punu kontrolu nad spoljnom politikom, slede nedelje neizvesnosti gde će Makron verovatno morati da „trguje“ na unutrašnjem planu što će možda skinuti sjaj sa njegove reputacije „nezamenjivog“ evropskog lidera.

Erik Moris, šef Fondacije Robert Šuman rekao je za Juronjuz da je situacija bez presedana, što donosi mnogo neizvesnosti.

„Ono što je nepoznato je uloga francuske Narodne skupštine u kontekstu evropskih politika ili u smislu prihvatanja ovih politika. Pošto nikada nismo imali ovakav slučaj u Petoj republici – odsustvo većine u skupštini, ne znamo kakav uticaj to može da ima na stavove vlada u Savetu EU ili na sprovođenje sporazuma koji bi mogli da budu sklopljeni na evropskom nivou“, objasnio je on.

Kako je za AFP rekao Tjeri Šopen, specijalni savetnik u Instutu Žak Delor, rezultati parlamentarnih izbora utiču na politički kredibilitet predsednika. Kako je dodao, oni imaju negativan efekat na njegov uticaj na evropskoj sceni.

„Sa strogo institucionalne tačke gledišta, evropska pitanja imaju prvenstvo kod predsednika. Ali ako predsednik bude sprečen da sprovede strukturne reforme koje očekuju evropski partneri, to bi moglo da ima negativan efekat“, rekao je on.

A poseban udarac za Makrona jeste činjenica da je skoro 50 odsto birača svoj glas dalo za blokove koji su pretežno evroskeptični. Nacionalni zbor Marin le Pen osvojio je 17 odsto glasova, dok je levičarki savez Nuper koji predvodi Žan Lik Melanšon svojio skoro 32 odsto.

Avenž Mari, istraživač sa Univerziteta Libre de Brisel, rekao je da rezultati šalju odjekujuću poruku.

„Rezultati francuskih izbora šalju poruku, a to je da se Evropa trenutno mora preispitati. Moramo ponovo da razgovaramo o tome. Međutim, ne treba da tumačimo rezultat francuskih izbora kao refrendum“, rekao je Mari za Juronjuz.

Kako ocenjuje Juronjuz, na predsedniku Makronu je sada da vidi može li da nastavi svoju veliku viziju Evrope ili će morati da zauzme novi pristup kada je reč o ovom novoformiranom političkom pejzažu Francuske.

 

Izvor Junjonjuz

Izvor Novi Standard
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos