NEMCI GASE I POSLEDNJE TRI NUKLEARKE

Kriza vreba ali – Nemci ne odustaju

Foto: Pixabay

Kancelar Olaf Šolc je odbacio sugestije da tri preostale nemačke nuklearne elektrane treba da ostanu u funkciji duže nego što je planirano.

Ti zahtevi upućeni su, navodi se, kako bi se kompenzovala odluka Rusije da “zavrne” gas koji se šalje gasovodom Severni tok 1.

“Za sada nema izjava stručnjaka o tome kako bi se životni vek nuklearnih elektrana mogao produžiti”, rekao je Šolc i dodao da bi Nemačka trebalo da udvostruči napore da ubrza ekspanziju obnovljivih izvora energije.

Stručnjaci kažu da je samo pitanje vremena kada će Nemci – da li sopstvenim političkim odlukama ili voljom ruskog predsednika Vladimira Putina – biti potpuno odsečeni od snabdevanja ruskim energentima.

Odgovori političkih lidera su uključivali “udvaranje” drugim nacijama za snabdevanje tečnim prirodnim gasom (LNG) i pozivanje nemačke javnosti da smanji potrošnju energije.

Tri nuklearne elektrane trebalo bi da budu zatvorene do kraja 2022. godine kao deo nemačke energetske transformacije, nadaleko poznate kao “Energievende”, u ekonomiju s emitovanjem manje gasova s efektom staklene bašte i bez nuklearne energije.

Fridrih Merc, šef konzervativnih demohrišćanskih demokrata (CDU), bio je glasan u svojoj kritici odgovora kancelara Olafa Šolca na rat u Ukrajini i potonjih napora da se zemlja odvikne od uvoza ruskih energenata.

“Dozvoliti nuklearnim elektranama da rade posle kraja godine bilo bi tehnički izvodljivo i pravno opravdano u svetlu aktuelnih događaja”, rekao je Merc ranije u utorak.

Sa druge strane, ministar ekonomije Robert Habek i ministarka za životnu sredinu Štefi Lemke protive se produženju radnog veka nuklearnih elektrana, navodeći u zajedničkom saopštenju da takav potez nosi “velike ekonomske, pravne i bezbednosne rizike”.

Izvor b92
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos