ISKUŠENJE ILI RASKOL U MINHENSKOJ CRKVI?

Foto: TSD

Minhenski Crkveni odbor još nije saopštio razloge zbog kojih je početkom ove sedmice donio odluku kojom je episkopu dizeldorfskom i sve Njemačke Grigoriju, kao i određenom broju sveštenika zabranio pristup hramu Svetog Jovana Vladimira. U međuvremenu se u javnosti šire različite glasine, a sve je više i onih koji javno pozivaju na smirivanje tenzija.

„Sa bolom u duši gledam na trenutni razvoj događaja. Zato što sam, u neku ruku, najnovijim zbivanjima izneveren u svom svešteničkom i ljudskom pregnuću, koje sam za više od polovine svog radnog veka ovde uložio. Umesto da gradimo i nadgrađujemo dalje i više, mi pravimo takve zastoje, kao da smo prezadovoljni dosadašnjim i da ne znamo šta dalje da činimo“, rekao je za Televiziju srpske dijaspore, protojerej-stavrofor Slobodan Milunović, umirovljeni starješina Hrama Svetog Jovana Vladimira u Minhenu.

Foto: TSD

Citirajući poruke iz Svetog pisma „Blaženi su oni koji mir grade, jer će se decom Božjom nazvati“ prota Slobodan, za vrijeme čije službe je hram i podignut, pozvao je sve strane da razgovaraju i učine dobro i crkvi i vjernicima.

„Vladiku Grigorija poznajem još od kada je službovao u Hercegovini i imam puno poverenje u njega. Puno poverenje imam i u Crkveni odbor. Poznajem te ljude, poznajem njihove familije i ne vidim da postoji neki vidljiv razlog koji bi do te mere poremetio odnose episkopa i jedne crkvene opštine, odnosno Uprave minhenske Crkvene opštine. Razgovarao sam juče i sa Upravom Crkvenog odbora, veoma opširno, ali oni jednostavno kažu ’Mi smo sve stavili na raspoloženje Svetom arhijerejskom sinodu i Njegovoj svetosti i čekamo njihov odgovor. Momentalno, mi ne izlazimo ni sa kakvim argumentima u javnost’“, prenosi je Milunović.

Prota Slobodan smatra da čitavu situaciji treba shvatiti kao iskušenje, a ne trajnu kategoriju, koje će pomoći da svi počnu stvarnost sagledavati malo realnije.

Izvor Televizija srpske dijaspore
6 komentara
 1. Parohijan iz Minhena recite

  Pa bilo bi valjano a prije svega i pristojno da Crkveni odbor izadje sa argumentima pred vjernike i da ljudima obrazlože, čemu ovakav sraman potez. Neznam kome je sve ovo u interesu? Tolika ljaga je bačena na kompletnu Crkvenu zajednicu i neko mora da snosi odgovornost za to. Ja mislim da kompletan Crkveni odbor pod hitno mora da se povuče i da mjesto prepuste kompetentnijim ljudima.,kojima je na prvom mjestu Crkva, vjera pa sve ostalo. Nadam se da ce razum preovladati. Neko se igra sa svima nama kojima Crkva u Minhenu mnogo znači.

 2. Rosenheim recite

  Crkveni odbor izbacuje Episkopa, Episkop izbacuje svestenike,Svestenici izbacuju Episkopa…….Vreme je posta,necu nikog da osuđujem i da se izražavam kako bi trebalo ali……Jeste li vi normalni???
  Jeste li vi svesni koju sluzbu obavljate i kome sluzite???Ocigledno niste. Sa svojim ponasanjem (mislim na sve koji su umesani u ovu pricu) praznite ionako poluprazne crkve. Ako vam je to namera,cestitam vam,uspecete u tome. Gde je verni narod u toj vasoj prici?Pita li se on tu nesto?Mislite da narod ne treba prvi da zna ko mu rusi majku crkvu? Jel mislite da ste Bogom dani kad imate takav luksuz da bacate ljagu i bruku na jednu svetu,sabornu i Apostolsku Crkvu? Plasite li se onog dana kada ce mo svi stati pred vaskrslog Hrista i Svetog Savu? Da li se zapitate mozda u ovo vreme posta kako je tom istom narodu koji zivi za rec Boziju,koji zivi za ispovest,Telo i Krv Hristovu,koji zivi za Svetu liturgiju kako mu je kad ga pitaju katolici,muslimani,protestanti,budist……”Sta se to desava kod vas u Crkvi?”
  Ne znamo……Mi samo dajemo prilog u Crkvu,izdrzavamo nase svestenstvo,Episkopa i odbore ali nismo dostojni da znamo za probleme.
  E pa nece moci tako.Ocigledno da narod treba da ustane na noge i uradi ono sto je uradio i verni narod Crne Gore na celu sa blazenopocivsim Mitropolitom Amfilohijem. Ali……na drugog Amfilohija ce mo jos dugo da cekamo. Vi ste ocigledan dokaz tome.
  Boze,oprosti im,ne znaju sta rade

 3. Б.Обрен Цвијановић recite

  Pomaze Bog, baš u vrijeme posta Bog nam šalje i velika iskušenja kao što je i ovo. Niko se raduje ovom dogadjaju al ne treba tugovati nego treba adosno prihvatiti Boziju volju. Amin. MINHENSKI VJERNICI NISU ZASLUŻILI DA BUDU U RASKOLU. U raskol nas ovode braca koja su zabludjele ovcje koje treba da se vrate uz volju Boziju.
  U naznakama je rasplet dogadjaja Sinod je blizu donošenja odluke. Sinod Srpske Pravoslavne Crkve će se do Nedelje obratiti javnosti. Očekuje se obraćanje Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog Gospodina PORFIRIJA. Takodje čeka se odluka našeg nadležnog i uvaženog Episkopa Dr Grigorija Durića koji blago rečeno do sad nije koristio svoja ovlaštenja a mogao je. Predpostavljamo da on mirno i staloženo želi da nas upozori na strpljenje i trpljenje na pokajanje i ne odustajanje od ljubavi u zajednici. Kako Bog od nas nikad ne odustaje pa ma kakvi mi bili tako ni mi medjusobno nikad treba da odustanemo jedni od drugih. Nego da jedni drugima pomognemo na putu ka spasenju.
  ” Ne guraj brata u blato dublje ako vidiš da tone i ranjava se. Nego ako vidiš da je on uprljan svojim rukama očisti njegove rane”. Time ćemo Carstvo nebesko zaslužiti ima li većeg cilja od Carstva nebeskog koje je Gospod naš pripremio nama, nama bas ovakvim kakvi smo.
  Ono što se zna a to je da su dva uvažena sveštena lica u Minhenu za sada dobila zabranu pristupu Hramu Svetog Jovana Vladimira u Minhenu, ne mogu vršiti svoje dužnosti koje im po Blagoslu pripadaju. Ljudima porodičnim koji imaju djecu i porodice takodje, tužno je to zaista. Nadam se da će se svi ostali sveštenici u Minhenu solidarisati sa svojom braćom saslužiteljima dati im podršku u svakom pogledu. Podrška već stiże od mnogobrojnog vjernog naroda. Kako molitvena koja je najvaznija tako i svaka druga vrsta podrske bice dobro dosla.
  Na kraju,
  Rasplet ove situacije trebalo bi da se dogodi što prije i treba biti strpljiv. Ne treba dozvoliti da vjerni narod ispašta da se vjerni narod u Minhenu djeli i svadja. Zato treba ostati mirne glave sačuvati dušu i pomoliti se Bogu. Bog će nam pomoć i ovo kao i sve ostalo zvaće se juče.
  Prije svega ne treba izgubiti razum, treba sačuvati vjeru i ljubav u srcu. Kako je to rekao divni Otac Slobodan. Vidi se na njegovom umornom licu ljubav i tuga jer vidi svoju djecu iz crkve koja su se do juce igrala i trckarala oko hrama sad se svadjaju i donose odluke kojima se griješe o Boga i Crkvu našu svetu. Nije trenutak za tugu nego za radost i molitvu. Ovo će proći neki druge manje ili vece prepreke pred nas će doći. Sloga prije svega i ljubav u u našoj svetoj zajednici mora pobjediti. Ljubav uvjek pobjedjuje uz Božiju pomoć. Neka se niko ne ogriješi o braću koja su donijela ove odluke. Neka im Bog da snage da i njima vrati ljubav u srca. Ono sto se dogadja u Minhenu nije uporedivo sa tragedijom koja se desava u Ukrajini gdje braca ratuju i ubijaju jedni druge. Neka im Bog da snage i nama s njima da ih molitveno podrzimo i slavimo Boga i Gospoda naseg ISUSA HRISTA zanavjek i u sve vjekove vjekova. Amin

  B.Obren D. Cvijanović

 4. Б.Обрен Цвијановић recite

  Pomaze Bog, baš u vrijeme posta Bog nam šalje i velika iskušenja kao što je i ovo. Niko se raduje ovom dogadjaju al ne treba tugovati nego treba adosno prihvatiti Boziju volju. Amin. MINHENSKI VJERNICI NISU ZASLUŻILI DA BUDU U RASKOLU. U raskol nas ovode braca koja su zabludjele ovcje koje treba da se vrate uz volju Boziju.
  U naznakama je rasplet dogadjaja Sinod je blizu donošenja odluke. Sinod Srpske Pravoslavne Crkve će se do Nedelje obratiti javnosti. Očekuje se obraćanje Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog Gospodina PORFIRIJA. Takodje čeka se odluka našeg nadležnog i uvaženog Episkopa Gospodina Dr. Grigorija Durića koji blago rečeno do sad nije koristio svoja ovlaštenja a mogao je. Predpostavljamo da on mirno i staloženo želi da nas upozori na strpljenje i trpljenje na pokajanje i ne odustajanje od ljubavi u zajednici. Kako Bog od nas nikad ne odustaje pa ma kakvi mi bili tako ni mi medjusobno nikad treba da odustanemo jedni od drugih. Nego da jedni drugima pomognemo na putu ka spasenju.
  ” Ne guraj brata u blato dublje ako vidiš da tone i ranjava se. Nego ako vidiš da je on uprljan svojim rukama očisti njegove rane”. Time ćemo Carstvo nebesko zaslužiti ima li većeg cilja od Carstva nebeskog koje je Gospod naš pripremio nama, nama ovakvim kakvi smo.
  Ono što se zna a to je da su dva uvažena sveštena lica u Minhenu za sada dobila zabranu pristupu Hramu Svetog Jovana Vladimira u Minhenu, ne mogu vršiti svoje dužnosti koje im po Blagoslovu pripadaju. Ljudima porodičnim koji imaju djecu i porodice takodje, tužno je to zaista. Nadam se da će se svi ostali sveštenici u Minhenu solidarisati sa svojom braćom saslužiteljima dati im podršku u svakom pogledu. Podrška već stiże od mnogobrojnog vjernog naroda. Kako molitvena koja je najvaznija tako i svaka druga vrsta podrske bice dobro dosla.
  Na kraju,
  Rasplet ove situacije trebalo bi da se dogodi što prije i treba biti strpljiv. Ne treba dozvoliti da vjerni narod ispašta da se vjerni narod u Minhenu djeli i svadja. Zato treba ostati mirne glave sačuvati dušu i pomoliti se Bogu. Bog će nam pomoć i ovo kao i sve ostalo zvaće se juče.
  Prije svega ne treba izgubiti razum, treba sačuvati vjeru i ljubav u srcu. Kako je to rekao divni Otac Slobodan. Vidi se na njegovom umornom licu ljubav i tuga jer vidi svoju djecu iz crkve koja su se do juce igrala i trckarala oko Tog istog Svetog hrama Božijeg sad se svadjaju i donose odluke kojima se griješe o Boga i Crkvu našu svetu. Nije trenutak za tugu nego za radost i molitvu. Ovo će proći neke druge manje ili vece prepreke pred nas će doći. Sloga prije svega i ljubav u u našoj svetoj zajednici mora opstati. Ljubav uvjek pobjedjuje to znamo uz Božiju volju i pomoć.
  Neka se niko ne ogriješi o braću koja su donijela ove ne kanonske odluke. Neka im Bog oprosti neka im da snage da se i njima vrati ljubav u srca.
  Ono sto se dogadja u Minhenu nije uporedivo sa tragedijom koja se desava u Ukrajini. Naša Pravoslavna braca ratuju i ubijaju jedni druge. Neka im Bog da snage i nama s njima da ih molitveno podrzimo.
  Да прославимо Бога и Спаса нашег ИСУСА ХРИСТА у све дане живота свог, сада и у све вјекове вјекова. Амин

  У Минхену љета Господњег 2022 ог.
  Б.Обрен Д. Цвијановић

 5. zoran recite

  Помаже Бог,приметити је да овај догађај није ни први ни последњи.А зашто се то догађа јер овде се не може казати “ко ради тај и греши”.Народ је наш (наравно не сви) већ одавно изгубио смисао о духовности.Томе увелико помаже и понашање (не сви) данашњег Свештенства.Навешћу само неколико (а има их….) примера: обријане главе или неке чироки фризуре,браде све краће или такође добро обријане,седење за време Божије Службе,уводе се неки нови начини Богослужења,затварају се Цркве ради одлазка на годишњи одмор,Свештеници купују скупоцена аута( као да ће на пут око Света),купују се и куће ( није ни то реткост),после Службе Божије брзо се пресвлаче као да желе бити не-препознати да Богу служе,не занима их како се народ понаша у току Молитве,попадије такође често изгледају као да ће у дискотеку,мобилни телефони звоне и у току Молитве,а тек на Инстагаму или Фејбуку,некима ни Џ.Клуни или Мадона нису равни, итд,итд.Хоћу рећи има тога још али оставимо то за неку другу прилику.Мени ови догађаји полако полако говоре као да нисмо на правом путу ако се ускоро не заведе Црквени ред,јер сматрам да се Црква треба разликовати од клубова,кафа или на крају неког Дд(деоничарског друштва).Јесте да смо још увек неки е.V. koд немачких власти али знамо и од пре да су нем.полиција и судови имали посла око наших заврзлама.Засада молим за извињење ако сам негде претерао,јер мени се може рећи да ако радим могу и да грешим

  1. Sin Boziji recite

   A sta bi svestenici trebali, peske da se krecu, da nemaju mobilni, da su neuredni neosisani, neobrijani, da glume izbacivace u crkvi. Svestenici su nemocni niko ih ni za sta ne bedna. A posebno ovde na zapadu. Srbin kada ima 100 eura u dzepu, taj ne prica sa svakim. Nebi zeleo danas biti u kozi svestenika. Nije njima lako. Vidite desavanja u Minhenu, kako se prema svestenicima ophodi.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos