LAŽNI KLIČKO VARA GRADONAČELNICU BERLINA U VIDEO POZIVU

DW

Gradonačelnica Berlina Franziska Gifi razgovarala je 15 minuta sa čovekom koji se predstavljao kao gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko. Ali onda se pojavila sumnja da je njen sagovornik “dipfejk”.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko potvrdio je da je spreman da razgovara sa Franziskom Gifi „preko svojih zvaničnih kanala“

Video poziv između gradonačelnice Berlina Franziske Gifi i čoveka koji se pretvarao da je gradonačelnik Kijeva Vitalija Klička prekinut je pošto je rasla sumnja da je varalica, saopštila je u petak kancelarija Senata Berlina.

“Nije bilo referentnih tačaka da se video-konferencija nije vodila sa stvarnom osobom. Očigledno je u pitanju deepfake. Policija je pozvana da istraži”, napisala je kancelarija na Tviteru.

Prema rečima Gifejeve portparolke Lize Frerihs, prvih 15 minuta razgovora između gradonačelnika Berlina i prevaranta bilo je potpuno neupadljivo.

„Navodni gospodin Kličko je pitao kako smo sa brojnim ukrajinskim izbeglicama, kako se nosimo sa tim, koji su brojevi — sasvim normalan razgovor, kako smo i očekivali“, rekla je ona o video pozivu koji je bio planiranim danima unapred.

Čudna pitanja lažnog Klička

Gifejeve sumnje su se pojavile kada je ta osoba želela da govori o Ukrajincima koji „pokušavaju da dobiju socijalna davanja u Berlinu“, rekao je Frerihs.

„I postojao je zahtev da bismo mogli da preduzmemo akcije preko vlasti da podržimo mladiće koji se vraćaju u Ukrajinu da se bore“, dodala je portparolka gradonačelnika.

Frerichs je rekao da je poslednja tema, o pravima homoseksualaca, bila još neobičnija: „Pitao je da li možemo da podržimo Kijev u savetodavnom svojstvu da bude domaćin neke vrste CSD-a (Christopher Street Dai). To je bilo prilično čudno u svetlu rata.“

Veza je tada prekinuta ili prekinuta, navode iz kabineta gradonačelnika. Gradonačelnikovo administrativno osoblje je kasnije u tvitu saopštilo da je ukrajinski ambasador u Nemačkoj Andrij Melnik potvrdio da Gifi nije razgovarao sa Kličkom.

„Nažalost, deo je realnosti da se rat vodi svim sredstvima — uključujući i onlajn, kako bi se digitalnim metodama podrilo poverenje i diskreditovali ukrajinski partneri i saveznici“, rekao je Gifi.

Real Kličko je spreman za razgovor

Nemački dnevni list Bild za masovno tržište kontaktirao je gradonačelnika Kijeva, koji je izrazio nadu da će uskoro moći da razgovara sa Gifejem preko zvaničnih kanala. „Ni meni ne treba prevodilac“, rekao je Kličko, koji je godinama živeo u Nemačkoj.

Gifi mu se zahvalio na Tviteru, napominjući da je varalica tražio da može da govori ruski sa prevodom jer je navodno oko njega bilo zaposlenih koji ne govore nemački.

Frerichs je rekao da nije bilo očiglednih indikacija da Giffei nije razgovarala sa stvarnom osobom, ali da je u retrospektivi osoba koja se izjasnila da je Kličko vjerovatno “duboko lažna”.

Preko puta nas je sedeo neko ko je ličio na Vitalija Klička“, rekla je ona.

Dipfejks (Deepfakes) može imati oblik tehnički sofisticiranih video snimaka koji izgledaju kao da realno prikazuju govor i postupke stvarne osobe.

 

DW

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos