U BANJA LUCI SU MOGUĆI PROTESTI ZA NERADNU NEDELJU

Ozbiljno upozorenje gradonačelnika

Foto: Wikimedia Commons

Piše: Vladimir Kovačević

Gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, najavio je da će u ovom gradu, ukoliko skupštinska većina ne prihvati uvođenje neradne nedelje biti organizovani protesti.

Inicijativa o uvođenju neradne nedelje dva puta ne uspijeva da prođe nadležnu komisiju i skupštinski kolegijum. Inicijativu je, prije gotovo dva mjeseca, podnio kabinet gradonačelnika a podrazumijeva neradnu nedelju za sve radnike u Banjaluci. Osim tamo gdje to nije moguće uraditi.

„Ako nastave ovako stepen naše borbe ćemo podizati i on će biti jednak protestima“, rekao je, prije dva dana gradonačelnik Banjaluke. Stanivuković je najavio da će inicijativu ponovo predati u proceduru očekujući da ovaj put dođe pred odbornike kao i da se oni o tome izjasne.

Odbornici skupštinske većine, koju predvodi SNSD i koja ne podržav gradonačelika Stanivukovića, ranije su tvrdili da ne mogu imati jasan stav o neradnoj nedelji bez detaljne analize. Odbornik SNSD-a i šef odborničkog kluba te stranke u banjalučkom lokalnom parlamentu, Dragoslav Topić, reko je da on misli da uvođenje neradne nedelje moglo prouzrokovati određene probleme.

Stav SNSD-a iznio je predsjednik gradskog odbora te stranke u Banjaluci, Vlado Đajić. Jasno je da se ta stranka protivi neradnoj nedelji. Đajić je saopštio da se njegova stranka zajedno sa koalicionim partnerima konsultovala sa stručnjacima i Privrednom komorom i da je iz toga zaključeno da bi neradna nedelja dovela do velikog otpuštanja radnika.

Odbornik SDS-a, Aleksandar Petković, rekao je, za TSD, da on smatra da je neradna nedelja i potrebna i moguća.

„Neradna nedelja treba da se uvede svagdje gdje se može uvesti. To je jednostavno, zna se ko mora raditi i gdje neradna nedelja ne može postojati ali se zna i gdje može. Što se tiče trgovina one nisu ni prije rata radile pa smo funkcionisali. Ne znam zašto bi bio problem da svako od nas riješi u subotu šta treba i da u nedelju nema potrebu za kupovinom“

Protiv neradne nedelje su se, na nedavnom sastanku u banjalučkoj Privrednoj komori, izjasnili neki od najvećih tržnih centara u Banjaluci. Većina privrednika, ipak, podržala je uvođenje neradne nedelje. U velikim tržnim centrima radnici rade oba dana vikenda a dobijaju jedan slobodan dan u toku radne sedmice.

Ekonomista Zoran Pavlović, rekao je, za TSD, da on nije za uvođenje striktnih zabrana rada nedeljom ali da jeste za stroge kontrole poslodavaca koji bi radnicima, koji žele da rade nedeljom, morali plaćati veće dnevnice. Problem je, međutim, u kontrolama i inspekcijama pa se opravdano sumnja da bi poslodavci radnike koji rade nedeljom platili više.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos