ENERGETSKA KRIZA – POVRATAK UGLJU

U drugu polovinu godine Srbija će imati problema zbog nedostatka struje i uglja

Foto: Pixabay

 


Piše: Svetlana Đokić

U drugu polovinu godine Srbija ulazi sa ugroženom energetskom bezbednošću, bez efikasnog energetskog sistema, zbog, kako tvrde stručnjaci, lošeg vodjenja EPS-a. Dakle, Srbiji predstoji povećan uvoz električne nergije zbog rata u Ukrajini i transformacije energetskog tržišta.

– To će kao posledicu imati povećan uvoz elektične energije u narednoj grejnoj sezoni i povećan uvoz uglja, kaže prof. dr Goran Radosavljević, direktor Instituta FEFA. – Država je usvojila plan da će do aprila 2023. uvoziti ugalj za potrebe elektro privrede, jer nećemo imati dovoljno ni uglja, ni električne energije. To će za posledicu imati velike troškove i gubitke u elektro privredi, zbog kojih će država morati da se zadužuje, da bi platila te gubitke i veliko je pitanje da li će to sve gradjani Srbije morati da plate.
Gubitak u elektro privredi Srbije je za sada, kaže Radosavljević, blizu 600 miliona evra, a do kraja naredne grejne sezone iznosiće, pretpostavlja se, oko milijardu evra. To nameće pitanje i budućnosti srpske elektro privrede – javiće se pojačana potreba za električnom energijom, jer su drugi energenti (bio masa, pelet, drvo) već značajno skuplji, a očekuje se i poskupljenje gasa, kao i naftnih derivata.
U srpskim medijima govorilo se o prodaji EPS, ali eksperti tvrde da do toga ne bi trebalo da dodje. Naglašavaju da je neophodno restruktuiranje elektro privrede, jer, uz ovaj način rada, uz loš menadžment, bićemo, tvrde, svedoci potpunog kraha elektro sistema.
Nedavno je na severu Kosova formirano preduzeće “Elektro sever”,  za distribuciju i prodaju električne energije.
– Ovim će gradjani severa Kosova konačno dobiti stabilno snabdevanje električnom energijom, ali se, ovim potezom, Srbija suštinski i u potpunosti odrekla kontrole nad distribucijom struje na severu Kosova, s obzirom na činjenicu da će sav nadzor i kontrolu sprovoditi vlast u Prištini. Indirektno, distribucija u Prištini je povezana sa distribucijom u Albaniji, kaže prof. dr Goran Radoslavljević.
Nameće se pitanje – šta će biti sa utrošenom električnom energijom za poslednjih 20 godina i računima gradjana, koji nisu imali ugovore o plaćanju ni sa jednim distributerom? Faktički smo, tvrdi naš sagovornik, ovim završili još jednu sagu o odnosima tertorije Kosova i Metohije i – Srbije.
– Mislim da taj dug neće niko da plati, da je on negde biti politička cena da od 2013. godine do 2022. nisu mogli da se dogovore kako će distribucija električe energije da funkcioniše, kaže Radoslavljević, ekspert za energetiku. –  Verovatno će biti nekih pregovora – vlasnici turske kompanije za distribuciju, pretpostavlja se, tražiće neku nadoknadu i ona će, pretpostavljam, biti dogovorena na državnom nivou. Verovatno će Priština, ako ne i Medjunarodna zajednica to platiti. Nije realno da će cenu platiti gradjani.
Srbija bi, u normalnim okolnostima, pre rusko- ukrajinskog rata, uvozila ugalj iz te dve zemlje, ali, sada će, po sporazumu, do aprila 2023. ugalj stizati tokom leta iz Crne Gore i iz Republike Srpske. Najviše će Srbija, ipak, uvoziti iz Rumunije i Turske. Ugalj iz Kolubare je, kažu stručnjaci, lošeg kvaliteta i odavno su nedovoljne količine za potrebe EPS-a.
Nemačka će, kako pišu mediji, otvoriti svoje tri konzervirane termo elektrane u Istočnom delu zemlje, iako je još 2018. godine zatvorila svoje poslednje rudnike kamenog uglja u Rurskoj oblasti, prateći plan Evrope da se do 2050. godine zatvore sve termo elektrane i time spreči emisija ugljen dioksida. Čak 50 % svojih potreba za ugljem, Nemačka je uvozila iz Rusije i Ukrajine. Plan za zatvaranje rudnika lignita u Istočnoj Nemačkoj je 2038. godina, a aktiviranje konzerviranih termo elektrana jasan je signal čitavoj Evropi. Eksperti za energetiku misle da je ovo negativan signal u ekologiji, za Zelenu agendu, koju je Evropa postavila kao svoj prioritet.
Izvor TSD
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos