RAZUMEVANJE ZA SRBIJU

Varhelyi pozvao EU da prepozna 'tešku poziciju Srbije koja je pred izazovima'

Foto: Pixabay

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi (Varhelji) je pozvao Evropsku uniju (EU) da prepozna “tešku poziciju Srbije koja je pred velikim izazovima” u trenutnim geopolitičkim okolnostima nastalim kao posledice ruske agresije na Ukrajinu.

Pozivajući EU da pomogne zemlji, Varhelyi je takođe uputio poziv zvaničnom Beogradu da pokaže jasnu posvećenost Uniji.

“Pitanje sankcija je samo simptom problema. Zato treba da smo u potpunosti spremni da podržimo Srbiju u daljem usklađivanju sa EU politikama povodom ruskog rata u Ukrajini. To bi trebalo da nas dovede i do jasne EU posvećenost od strane Srbije, kao i rezultatima u dijalogu sa Prištinom”, poručio je Varhelyi.

Evropski komesar za proširenje je održao govor pred Evropskim parlamentom u kojem je održana sesija posvećena proširenju, a na kojoj su učestvovali i zastupnici nacionalnih parlamenata, kako iz EU država, tako i zemalja koje pripadaju procesu proširenja, odnosno Zapadni Balkan, Ukrajina i Moldavija.

Varhelyi je naglasio da, kako je rekao, trenutnom promenjenom geopolitičkom kontekstu Zapadni Balkan ostaje prioritet Brisela.

“Posvećeni smo, više nego ikada, da ceo region uvedemo u EU. Sada je više nego ikada važno da na tome radimo ne samo brzo, već uz svu posvećenost i volju”, poručio je.

 

Izvor Radio Slobodna Evropa
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos