U NEMAČKOJ SVE MANJE FILIJALA BANAKA

Digitalizacija i rast troškova pokrenuli konsolidaciju i restrukturiranje banaka

Foto: pixabay

Banke u Nemačkoj zatvaraju sve više filijala i to zbog digitalizacije usluga i povećanih troškova. Prošle godine se broj filijala smanjio za 10 odsto, na 21.712, saopštila je u ponedjeljak nemačka centralna banka.

Banke su 2021. zatvorile 2.388 filijala, poslije 2.567 prethodne godine. U Bundesbanci su rekli da iza trenda stoje online bankarstvo i mere štednje.

Prošle godine je takođe bilo 1.519 nezavisnih kreditnih institucija, za 160 manje. Ovde je ulogu odigrala i promena zakona koji definiše šta spada u kreditne institucije, ali je pad i bez tog efekta bio šest odsto, nakon 2,2 odsto godinu dana ranije, javlja agencija dpa.

Uticale su i fuzije finansijskih institucija, kao i odlazak, poslije Brexita, filijala britanskih banaka koje trguju hartijama od vrednosti.

“Na bankarskom nebu se skupljaju oblaci zbog preokreta kamatnih stopa, slabljenja rasta i skoka inflacije, pa bankama savetujemo da vode računa o troškovima i da se, ako je potrebno, udružuju,” rekao je član izvršnog odbora Bundesbanke Joahim Vurmeling.

Manji broj filijala znači, dodao je, da nemački bankarski sistem prolazi kroz restrukturiranje i konsolidaciju.

U inostranstvu su prošle godine nemačke banke zatvorile četiri kćerke firme, pa ih sada prema poslednjim podacima ima 79, prenosi Investitor.me

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos