VIDOVDANSKA AKADEMIJA U MANHAJMU

Foto: Wikimedia Commons

Piše: Mr Ksenija Gaćinović 

 

Da je Vidovdan i te kako veliki praznik u dijaspori, pokazali su i učenici dopunske nastave na srpskom jeziku u Manhajmu. Kratka priredba i akademija održana je u gradu Manhajmu, kao nagoveštaj svečane Akademije u Štutgartu, koja će se održati 2.jula. Priredbi je prethodila liturgija u crkvi kojoj su prisustvovali roditelji i deca Srpske dopunske škole u Manhajmu i Hajdelbergu, nastavnice mr Ksenija Gaćinović.
Program je otpočeo kratkim osvrtom i istorijskim pojašnjenjem šta je Vidovdan i šta on predstavlja za srpski narod. Učenici Luka i Vukašin Janjić su naizmenično držali kratku besedu, zatim je Aleksanda Petrović sa Matijom Filipovićem svedočila izgovaranju i podsećanju na Lazarevu kletvu. Priredbu je ulepšala izvedba pesme „Zaspo Janko“, Anđelike Gaćinović, dok je Maksim Grebović recitovao pesmu Čedomira Milenkovića „Na Kosovo magla pala“. Priredbu je završila svojom recitacijom i Jelena Maleš recitovajući „Plavu grobnicu“. Mnoge roditelje je program dotakao, kao i recitacije i time izazvao reakcije koje jesu vezane za sam Vidovdan i patnju našeg naroda.
Nakon programa svi zajedno, roditelji i učenici sa nastavnicom Ksenijom Gaćinović, su otišli u prostorije crkve za druženje i uživali u ponovnom okupljanju posle družeg vremena, a na stolu su se našle razne đakonije koje su spremile vredne mame.
Učenica Jelena Maleš upitana kako joj se sviđalo i da li se rado odaziva na ovakve događaje Srpske dopunske škole je rekla: „ Ja izuzetno volim da radim sve što ima veze sa našom školom kao i sve što organizuje i radi naša nastavnica. Sreća je imati takvog pedagoga i jako mi je žao što ove godine završavam školu.“
„Atmosfera je odisala zajedništvom i srećom da smo mogli ponovo da delimo lepe trenutke i da vidimo decu ponovo nasmejanu, vedru i ponosnu na sve ono što su radila i učila u proteklom vremenu. Radujemo se svakom novom okupljanju i učestvovanju u svim novim aktivnostima.“, zaključila je nastavnica Ksenija.
Dopunska nastava na srpskom jeziku u Manhajmu, pokrajina Baden-Virtemberg, u organizaciji je Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Izvor TSD
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos