PUTIN PONOVO RAZBESNEO ZAPAD

Ruski predsednik Vladimir Putin podigao je uloge u ekonomskom ratu sa zapadom, uredbom kojom preuzima punu kontrolu nad naftnim i plinskim projektom Sahalin-2 na ruskom dalekom istoku, što je potez koji bi mogao izbaciti Shell i japanske investitore, javlja hrvatska agencies Hina.

Dokument na pet stranica, objavljen nakon što je Zapad nametnuo sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, kaže da će Kremlj odlučiti mogu li strani partneri ostati u projektu.

Državna kompanija  Gazprom već ima 50 posto i jednu dionicu u Sahalinu-2 koji čini oko 4 posto svetske proizvodnje prirodnog ukapljenog gasa  (LNG).

Taj potez Moskve povećava rizike s kojima se suočavaju zapadne firme koje su još uvijek u Rusiji. “Ruski dekret zapravo izvlašćuje strane udjele u Sakhalin Energy Investment Company, što je dodatna eskalacija već postojećih napetosti”, rekla je Lucy Cullen, glavna analitičarka iz konzultantske firme Wood Mackenzie.

Mnoge zapadne kompanije već su otišle iz Rusije, dok su druge najavile odlazak, ali potez ruskog predsjednika Vladimira Putina dodatno komplikuje već ionako složen proces onima koji žele otići. Moskva priprema zakon, koji bi uskoro mogao biti usvojen, a koji bi omogućio državi da zaplijeni imovinu zapadnim kompanijama koje odluče povući se.

Shell, koji je već otpisao vrijednost sve svoje imovine u Rusiji, prije nekoliko mjeseci jasno je dao do znanja da namjerava izaći iz Sahalina-2 i da je u pregovorima s potencijalnim kupcima. U petak je rečeno da procjenjuje rusku uredbu.

Izvori su rekli da Shell vjeruje da postoji rizik da Rusija nacionalizuje imovinu u stranom vlasništvu, dok je Putin više puta izjavio da će Moskva odgovoriti Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima zbog zamrzavanja ruske imovine i drugih sankcija.

Sahalin-2, u kojem Shell ima 27,5 posto minus jednu dionicu, jedan je od najvećih svjetskih LNG projekata s proizvodnjom od 12 miliona tona.

Izvozi najviše u Japan, Južnu Koreju, Kinu, Indiju i druge azijske zemlje.

Japanski Mitsui ima 12,5 posto udjela, a Mitsubishi 10 posto.

Japan, koji jako zavisi od uvoza energije, ranije je objavio da neće odustati od svojih interesa u projektu. “Prop is ne znači da će japanski uvoz LNG-ja odmah postati nemoguć, ali je potrebno poduzeti sve moguće mjere za nepredvidive situacije”, rekao je japanski ministar industrije Koichi Hagiuda.

On je zatražio od američkih i australskih kolega alternativno snabdevanje.

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos