NEMAČKE FIRME ISPALE SA LISTE 100 NAJVREDNIJIH NA SVETU

Nemačke firme više nisu u prvoj ligi, dok SAD i dalje dominiraju

Foto: Pixabay

Među 100 najvrednijih kompanija na svetu – prvi put nema ni jedne nemačke firme. Prva na rang listi – kojom dominiraju firme iz SAD – je naftna kompanija iz Saudijske Arabije. Evropa stoji loše i loše joj se piše.

Nemačke firme sve više gube težinu na svetskim berzama. Dok je na kraju 2007. među 100 najvrednijih bilo sedam nemačkih kompanija, na kraju 2021. samo još dve. U prvoj polovini 2022. nijedna nemačka kompanija nije zastupljena na ovoj rang listi. To je rezultat studije revizorske i konsultantske kompanije EY.

Najbolje rangirana frima sa sedištem u Nemačkoj je SAP koji se bavi softverom SAP sa tržišnom vrednošću od 106 milijardi dolara, koji je, međutim, tek na 113. mestu. Nemački Telekom je na 120. mestu sa 98 milijardi dolara, a na 74. mestu je Linde (industrijski gas) koja od spajanja sa Praxair-om ima sedište u Irskoj.

Naftna kompanija Saudi Aramco je sa tržišnom vrednošću od 2,3 biliona američkih dolara najskuplja kompanija na svetu – a sledi američki Apple. Sve u svemu, međutim, malo se promenilo u dominaciji firmi sa sedištem u SAD na svetskim berzama: sada ih je 60, a pre pre šest meseci ih je bilo 61.

Među prvih 10 su Microsoft, Alphabet, (matična kompanija Gugla) Amazon, Tesla, investiciona kompanija Berkshire Hathaway, zdravstveno osiguranje Unitedhealth, Johnson & Johnson i Fejsbuk grupa Meta.

Najvrednija evropska kompanija, je švajcarski Nestle – na 20. mestu. Prema revizorima, krajem 2007. dakle pre finansijske krize od 100 najvrednijih kompanija širom sveta svet su 46 su bilie iz Evrope. Sada ih je ostalo samo 16.

Povratak energetskog sektora

Pad cena na svetskim berzama – izazvan ruskim ratom protiv Ukrajine, zabrinutošću oko recesije i rastućim kamatnim stopama – uništio je bilione vrednosti u prvoj polovini 2022.

Samo tržišna kapitalizacija, odnosno vrednost akcija kojima se trguje na berzi 100 najskupljih kompanija – pala je tokom prvih šest meseci ove godine za 17 odsto ili 6,1 biliona dolara –  na oko 29,8 biliona dolara. Pritom su tehnološke firme pale čak za 28 odsto.

Nasuprot trendu, naftne i gasne kompanije među prvih 100 povećale su svoju berzansku vrednost za 19 odsto.

„U poslednje vreme investitori se više fokusiraju na profitabilnost nego na rast”, ​​objasnio je Henrik Alers, izvršni direktor EY Nemačka. „Novac se više ne daje tako lako, povećavaju se zahtevi prema kompanijama u koje se ulaže”.

Sumorni izgledi za Evropu

Iako mnoge vodeće firme i dalje belže visoke profite, trenutna situacija je dovela do duboke neizvesnosti, kaže Alers. On očekuje veoma tešku drugu polovinu godine:

„Loše vesti se gomilaju, moraju da se prevaziđu mnoge krize od kojih neke podstiču jedna drugu. Opasnost od globalne recesije je sada realna.”

Alers smatra da će digitalizacija – kojoj je pandemija korone dala ogroman zamah – verovatno imati odlučujući uticaj na ekonomiju i berze u godinama koje dolaze.

A tu su Evropa i Nemačka slabo pozicionirane. Od 23 tehnološke kompanije koje su trenutno među 100 najboljih, 17 ima sedište u Severnoj Americi, četiri u Aziji i samo dve u Evropi. Prema njegovim rečima, trend digitalizacije je doveo do toga da se poslednjih godina smanji težina Evrope na svetskim berzama.

Izvor DW
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos