OTVORENA IZLOŽBA „KRALJEVI CEMENTA – VLASNICI CEMENTARE U BEOČINU I NJIHOVO NASLEĐE”

Foto: Arhiv Vojvodine

Juče, 6. jula 2022. godine, otvorena je izložba pod nazivom „KRALJEVI CEMENTA – VLASNICI CEMENTARE U BEOČINU I NJIHOVO NASLEĐE” grupe autora koju čine: dr Maria Silađi, dr Anica Draganić i dr Silard Antal.

Projekat je realizovan u saradnji sa Platformom za studije kulture CULTstore, Jevrejskom opštinom Novi Sad, Culture Mode-om i Arhivom Vojvodine, a finansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Najpre se obratio dr Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine, potom, Olga Andraši, recenzent kataloga izložbe, Silard Antal i Maria Silađi, autori izložbe.

Arhitektonska slika do tada malog fruškogorskog sela i prnjavora manastira Beočin se značajno promenila 1887. godine, kada su vlasnici cementare Henrik Orenštajn (Henrich Ohrenstein), Eduard Špicer (Eduard Spitzer) i Samuel Redlih (Samuel Redlich) novim snagama započeli/nastavili proizvodnju cementa u ovom sremskom mestu. Henrik Orenštajn (1856–1919) je imao bliske poslovne, a pretpostavlja se i prijateljske veze sa tada poznatim i veoma angažovanim arhitektom Ignacom Alparom (Alpár Ignác), koji je projektovao paviljon cementare za milenijumsku izložbu 1896. godine, izradio projekat obnove Orenštajnove vile i Redlihove najamne kuće u Budimpešti, projektovao porodičnu grobnicu Orenštajn i Redlih, takođe u Budimpešti. U Beočinu je angažovan za stvaranje udobne životne atmosfere vlasnicima fabrike.

U ovom mestu je 1897. godine projektovao Orenštajnov letnjikovac, danas pogrešno nazvan kao Špicerov dvorac – nesvakidašnji primer života na visokoj nozi u Vojvodini, kao i obnovu vile Špicer, u neposrednoj blizini ulazne zone cementare, kao i činovničku zgradu u Beočinu.

Izvor Arhiv Vojvodine
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos