SRBIJA MOŽE SVOJIM BIOGASOM DA ZAMENI UVOZNI GAS

Veliki, neiskorišćeni, potemcijal

Foto: Pixabay

Naglasio je da zeleni metan, za razliku od prirodnog gasa, ima negativnu emisiju ugljandioksida.

Srbija može preradom žetvenih ostataka, organskog komunalnog otpada i taloga iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, da proizvede više od tri milijarde kubnih metara zelenog metana i tako zameni celokupni uvoz prirodnog gasa, ocenjeno je na okruglom stolu „Kako obezbediti gasnu nezavisnost Srbije“ u organizaciji kompanije Wabio investment SR i portala Energija Balkana.

Direktor kompanije Duško Bošković rekao je Srbija raspolaže ozbiljnim resursima u poljoprivredi u vidu žetvenih ostataka, koji pomoćui tehnologije prerade kojom raspolaže Wabio može našoj zemlji da donese energetsku bezbednost i ozbiljnu zaradu.

„Ako uzmemo u obzir da u Srbiji ima oko 2,5 miliona hektara obradive površine i ako znamo da po hektaru ostaje oko četri tone žetvenih ostataka, dolazimo do oko 10 miliona tona ostataka svake godine, što je veoma ozbiljan resurs. A Wabio tehnolohijom možemmo da je pretvorimo u tri miljarde kubnih metara zelenog metana, što je tačno količina koju sada uvozimo iz Rusije“, ocenio je Bošković.

Naglasio je da zeleni metan, za razliku od prirodnog gasa, ima negativnu emisiju ugljandioksida.

Bošković je napomenuo da je proizvodna cena zelenog metana od oko 250 evra za 1.000 kubika, dva i po puta niža od cene uvoznog prirodnog gasa. Naglasio je da se Wabio tehnologijom prerade ostataka žetve kao nusproizvod dobija digestat, koji može potpunio da zameni mineralno đubrivo.

„Sve to može značajno da poveća profit naše poljoprivrede za oko 250 miliona dolara“, rekao je Bošković.

Dodao je da se uz procenjenu proizvodnju digestata od sedam miliona tona godišnje ta zarada povećava za još dve milijarde evra. Pomoćnik ministra rudarstva i energetike za naftu i gas Raša Kojčić rekao je da je ovo veoma važna tema za energetsku bezbednost Srbije, koja je pioritet naše države.

„Proizvodnja biogasa u budućnosti može d zauzme značajno mesto u energetskoj bezbednosti. Aako ste proizvođač i imate dovoljne količine energenata, to vam uliva sigurnost, ali pored toga proizvodnja biogasa doprinosi i zelenoj tranziciji, odnosno vodi brigu o našoj planeti, što je svima nama cilj“, zaključio je Kojčić.

 

Izvor Telegraf
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos