“RUSKI GUGL” U SRBIJI

Kompanija Jandeks (Yandex), koju popularno nazivaju „ruski Gugl", otvorila je predstavništvo u Srbiji, saznaje BBC.

Foto: Wikimedia Commons

Kompanija Jandeks (Yandex), koju popularno nazivaju „ruski Gugl”, otvorila je predstavništvo u Srbiji, saznaje BBC.

Jandeks je najveća IT firma iz Rusije, a početkom juna su zvanično evidentirani kod Agencije za privredne registre (APR), navodi se na sajtu APR-a.

Iako su u Beogradu i drugim gradovima već nekoliko godina dostupne usluge Jandeks taksija i Jandeks dostave, ovo je prvi put da je firma registrovana u Srbiji.

Firma je već „duže vreme” prisutna u Beogradu i otvaranje predstavništva je „tehnička formalnost neophodna za rad kancelarije”, navode iz Jandeksa u pisanom odgovoru za BBC.

„Od 2020, režim rada u Jandeksu je fleksibilan – može da bude isključivo rad na daljinu, kombinacija onlajn rada i dolazaka u kancelariju u 20 gradova Rusije i sveta.

„Zaposleni u Jandeks dostavi (Yandex Delivery) već duže vreme rade u kovorking prostoru u Beogradu, a sada planiramo da ga proširimo i otvorimo još nekoliko kancelarija u drugim gradovima sveta”, kažu.

Ruski mediji su prethodno preneli da IT gigant sa sedištem u Moskvi razmatra zatvaranje kancelarija u Rusiji, ali su iz Jandeksa to demantovali, navodeći da otvaranje novih stranih predstavništava ne znači odlazak iz zemlje.

Arkadij Volož, jedan od osnivača Jandeksa, našao se početkom juna pod sankcijama EU zbog „uloge Jandeksa u promovisanju državnih medija i narativa u rezultatima pretrage” i uklanjanju „sadržaja koji se odnosi na ruski agresorski rat protiv Ukrajine”.

Novootvoreno strano predstavništvo u Beogradu je jedno od desetak u svetu, koja već postoje u Šangaju, Minsku, Berlinu i drugim gradovima.

Jandeks je korporacija koja pruža onlajn usluge u više od 70 oblasti – od internet pretrage i oglašavanja, preko e-trgovine, navigacije, dostave, taksi i drugih usluga, koje su pre svega namenjene korisnicima sa ruskog govornog područja.

Kako je Jandeks stigao u Beograd

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Beograd je postao popularna destinacija za ruske emigrante, među kojima najviše ima IT stručnjaka.

Među njima su i zaposleni u Jandeksu, koji su se privatno preselili u Beograd nedugo posle ruskog napada na Ukrajinu.

Kompanija je kasnije iznajmila „ogromnu kancelariju u Beogradu”, kaže za BBC izvor u Jandeksu, koji je želeo da ostane anoniman.

Prema drugom anonimnom izvoru iz Jandeksa, firma je iznajmila poslovni prostor za 700 zaposlenih na Dorćolu, u centralnom delu Beograda.

„Kada je počeo rat, zaposlenima je rečeno da slobodno mogu da se sele u druge zemlje i da im za to ne treba odobrenje poslodavca”, kaže bivši zaposleni u Jandeksu, koji je nedavno napustio kompaniju.

„Za odlazak u Jermeniju, Gruziju i Tursku postojali su telegram-četovi, gde su zaposleni razmenjivali informacije i savete o izdavanju bankovnih kartica, vađenju boravišne dozvole i slično”, dodaje.

Pravna adresa predstavništva u Srbiji je u ulici Prote Mateje na Vračaru, navodi se u APR-u.

Osnivač predstavništva je Pjotr Popov, koji je krajem aprila bio na čelu Poslovne grupe za internet pretragu, oglašavanje i klaud usluge.

Prethodno je bio na poziciji tehničkog direktora Jandeksa.

Osim u Beogradu, kompanija je od početka rata otvorila predstavništvo u Jerevanu, gde se preselilo oko 100 zaposlenih, piše Forbs.

Jandeks za sada nije pod sankcijama Zapada, ali je EU uvela sankcije Tigranu Hudaverjanu, jednom od visokopozicioniranih menadžera, a zatim i Arkadiju Voložu, osnivaču Jandeksa.

Hudaverjan je uključen u prvi paket sanckija još u martu, uz obrazloženje da je odigrao „ključnu ulogu u skrivanju informacija od Rusa o ratu u Ukrajini”.

Jedno od obrazloženja je i da Jandeks „upozorava ruske korisnike koji traže vesti o Ukrajini na njegovom pretraživaču na nepouzdane informacije na internetu, pošto je ruska vlada zapretila domaćim medijima zbog onoga što objavljuju”.

Volož se početkom juna našao na meti petog paketa EU sankcija, zbog „uloge Jandeksa u promovisanju državnih medija i narativa u rezultatima pretrage” i uklanjanju „sadržaja koji se odnosi na ruski agresorski rat protiv Ukrajine”.

Obojica su odmah podneli ostavke na pozicijama, kao i u upravnom odboru.

Izvor BBC
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos