HABEK: “TREBA OBUSTAVITI RAD NUKLEARKI DO KRAJA GODINE”

Nemački vicekancelar Robert Habek je branio vladin plan da se prekine sa korišćenjem nukelarne energije do kraja ove godine

Foto: Pixabay

Obrazložio je da bi održavanje nekoliko preostalih reaktora u radu bilo komplikovano i da bi u neznatnoj meri doprinelo rešavanju problema izazvanih mogućom nestašicom gasa.

Nemačka opozicija je pozvala nekoliko puta vladu da se preostala tri nuklearna reaktora održe u funkciji i posle decembra, zbog straha da bi Rusija mogla potpuno da obustavi isporuku gasa, preneo je AP.

Za takvu opciju postoji određena naklonost Slobodnih demokrata, koji su partneri u vladajućoj koaliciji na čelu sa Olafom Šolcom.

“Nuklearna energija nam tu ne pomaže uopšte. Imamo problem sa grejanjem i industrijom, ali ne sa strujom”, rekao je Habek, koji je takođe i ministar za ekonomiju i borbu protiv klimatskih promena, a odgovornost mu je i energetski sektor.

Nemačka je ugasila tri nuklearna reaktora u decembru i preostala tri će da ugasi na kraju godine, kao deo dugoročnog plana prema kojem se dosad korišćene elektrane zamenjuju u korist obnovljive energije.

U prvom kvartalu ove godine, nuklearna energija je činila šest odsto nemačkog snabdevanja strujom, a prirodni gas 13 odsto, što je znatno manje u odnosu na isti period prošle godine.

Nemačka je dobijala oko 35 odsto gasa od Rusije.

Izvor b92
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos