KOVID OSTAJE GLOBALNA PRIJETNJA, NIJE NI BLIZU KRAJA

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da kovid ostaje globalna prijetnja skoro dvije i po godine nakon što je krenula pandemija.

Foto: Pixabay

ŽENEVA – Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da kovid ostaje globalna prijetnja, skoro dvije i po godine nakon što je krenula pandemija.

Komitet za hitna pitanja SZO koji čine nezavisni eksperti, naveo je da povećanje broja slučajeva, aktuelna evolucija virusa i pritisak na zdravstvene službe u brojnim zemljama znače da je situacija i dalje urgentna, prenio je Rojters.

Broj slučajeva koji je prijavljen Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji porastao je za 30 odsto u prethodne dvije nedjelje, uprkos povećanom kolektivnom imunitetu, uglavnom od vakcina.

“Kada virus pravi prodor treba da ga potisnemo. Pandemija COVID-19 daleko je od završene”, rekao je direktor SZO Tedros Gebrejesus na virtuelnoj novinskoj konferenciji u Ženevi.

Dok raste broj hospitalizovanih i raste prenos COVID-19, vlade treba da primjenjuju oprobane mjere kao što je nošenje maske, poboljšane ventilacije, protokole testiranja i liječenja, dodao je on.

On je govorio na margini objavljivanja rezultata posljednjeg sastanka Hitnog komiteta SZO za COVID-19, održanog u petak prošle nedjelje.

SZO je objavila da se pandemija COVID-19 zadržava na nivou “hitne situacije za javno zdravlje međunarodnog dometa”, što je najviši nivo uzbune organizacije, na osnovu jednoglasne odluke Komiteta.

Komitet je ukazao na pad broja testiranih i genomskog testiranja što, kako je navedeno, sve više otežava procjenu uticaja sojeva COVID-19, i ukazao da je “aktuelni nadzor pandemije neadekvatan”, prenosi Beta pozivajući se na AP.

Komitet je ukazao na skorašnji porast broja slučajeva COVID-19 u raznim oblastima svijeta kao i na to da nedostaje uvođenje prilagođenih mjera za javno zdravlje u oblastima pogođenim ponovnim porastom broja slučajeva.

Zdravstvena agencija UN je proglasila najveći nivo opreza zbog kovida 30. januara 2020. godine.

Izvor Nezavisne novineI
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos