KAKO RAZMIŠLJA OMLADINA U SRBIJI?

Protiv uvođenja sankcija Rusiji 73 odsto, tesna većina protiv vojnog roka

Foto: Pixabey

Za uvođenje vojnog roka u Srbiji je 44 odsto mladih ljudi, protiv je 46 odsto, a neopredeljeno ih je 10 odsto, pokazao je Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih za 2022. godinu, koji je sačinila i u sredu predstavila Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS).

Izveštaj, koji će zvanično biti predstavljen 12. avgusta, pokazuje da nije bilo većih promena u odnosu na prošlu godinu – kada je uvođenje podržavalo 46 odsto mladih, protiv bilo 43 odsto i njih 11 odsto nisu znali.

Na pitanje šta mladi misle koja bi trebalo da bude spoljnopolitička orijentacija Srbije, 43 odsto ispitanika smatra da bi trebalo da balansira između Istoka i Zapada, prenosi FoNet.

Ispitanici su, upitani kada bi u hipotetičkoj situaciji Srbija morala da bira između Istoka ili Zapada, šta bi trebalo izabrati, nešto naklonjeniji Istoku nego prošle godine – 57 odsto ove u odnosu na 52 odsto prethodne, a za Zapad se izjasnilo njih 43 odsto.

Na temu rata u Ukrajini, 55 odsto mladih je reklo da Srbija ne treba da osuđuje Rusiju niti da uvodi sankcije, 19 odsto smatra da bi trebalo uvesti sankcije samo ako bi posledice po Srbiju bile prevelike ako one ne budu uvedene.

Istovremeno, 18 odsto je reklo da bi Srbija trebalo zvanično da osuđuje Rusiju, ali da ne uvodi sankcije, a osam odsto da treba, čak i ako posledice neuvođenja ne bi bile ozbiljne.

Protiv opcije sankcija je 73 odsto ispitanika, mlade žene u nešto većoj meri podržavaju sankcije (29 odsto) od mladih muškaraca (23 odsto).

Nema značajnih razlika u odnosu na godište ispitanika, a mladi iz Beograda više od proseka podržavaju uvođenje sankcija (33 odsto).

 

Izvor VoA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos