EVRO SE OPORAVLJA

Ovo je ključni razlog: Dolar dodatno slabi

Foto: Pixabay

Na poboljšanje raspoloženja investitora prema evru uticala je informacija da će protok ruskog gasa preko gasovoda Severni tok 1 biti ponovo pokrenut.

Američki dolar je dodatno oslabio danas, dok je evro nastavio noćašnji uspon podržan nadom da bi Evropa mogla da izbegne najgori scenario u vezi sa nestašicom energije, kao i zbog šansi da Evropska centralna banka (ECB) izvrši agresivnije povećanje kamatnih stopa.

Evro je ojačao za 0,25 posto na 1,0245 dolara, nakon rasta od 0,75 procenata tokom noći, što je njegov najveći dnevni rast u ovom mesecu, prenosi Rojters. Na poboljšanje raspoloženja investitora prema evru uticala je informacija da će protok ruskog gasa preko gasovoda Severni tok 1 biti ponovo pokrenut u četvrtak, kada se završava planirano godišnje održavanje, kao i vest da ECB razmatra da na sutrašnjem sastanku podigne kamatne stope za 50 baznih poena, više od očekivanja.

– Ako protok ruskog gasa bude nastavljen sutra, to će biti dobra vest za kurs evra prema dolaru, i u bliskoj budućnosti evro bi mogao još malo da poraste i da se udalji od pariteta – kaže Kerol Kong, valutni strateg u Komonvelt banci Australije.

Evro je od početka jula izgubio oko 2,3 posto vrednosti u odnosu na dolar, a prošle nedelje je pao ispod pariteta prvi put u dve decenije nakon podatka o usijanoj inflaciji u SAD i zbog straha od potencijalnog oštrog ekonomskog pada evrozone.

Druge vodeće valute su se oporavile u sličnom procentu u ambijentu slabljenja dolara, i pošto centralne banke širom sveta postaju sve agresivnije u svojim naporima da ukrote rastuću inflaciju.

Izvor Telegraf
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos