ŠPANIJA UVODI BESPLATAN PREVOZ ŽELEZNICOM

Vozne karte finansiraju banke i energetske kompanije koje su profitirale tokom krize

Foto: Pixabay

Putovanje vozom, doduše na kratke i srednje distance, će u španskim državnim vozovima od septembra biti besplatno. Na ovu meru Vlada se odlučila kako bi pomogla građanima da ostanu mobilni u vremenu kada sve, a naročito transport, drastično poskupljuje.

Španija je odlučila da sledi primer Nemačke koja će pad životnog standarda stanovništva i rast cene goriva ublažiti tako što će karta za prevoz železnicom po celoj zemlji koštati samo devet evra mesečno. Da je ova mera itekako bila potrebna pokazalo je ogromno interesovanje za nemačke vozove, koji su bili krcati po njenom stupanju na snagu.

Slično se očekuje i u Španiji. Doduše, u toj zemlji su cene vožnje već prepolovljene jer je španski premijer u naporima da potpomogne “radničku klasu” i sve one koji jedva sastavljaju kraj s krajem, doneo odluku da, ako ništa drugo, bar javni prevoz tokom leta bude jeftiniji. A od septembra i besplatan, piše Kamatica.

Odnosno, biće besplatno korišćenje gradskih vozova i onih koji pokrivaju železničku mrežu udaljenu do 300 kilometara od gradova. To znači da će na primer moći besplatno da se putuje od Barselone do Sevilje ili između Madrida i Bilbaa.

Besplatne vozne karte biće finansirane iz novog poreza za banke i energetske kompanije koje su profitirale tokom ove krize zahvaljujući povećanju kamatnih stopa i cene energije i energenata. Taj porez će biti uveden 2023. godine i očekuje se da će na godišnjem nivou generisati oko 3,5 milijarde evra.

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos