PETINA NEMACA NEMA NOVCA ZA PUTOVANJA

Otprilike svaki peti stanovnik Nemačke ne može sebi da priušti ni jedno jednonedeljno putovanje tokom godine.

Foto: Pixabay

Leto za mnogu decu i mlade znači putovanje na odmor, odlazak na bazen i sladoled. Ali, ono što je za mnoge samo po sebi razumljivo, u Nemačkoj je nedostižno za više od 2,8 miliona dece.

Četiri od desetoro samohranih roditelja (42,2 odsto) koji žive u ovoj zemlji nemaju dovoljno novcani za jedno jedino putovanje tokom godine u trajanju od sedam dana. To se vidi u odgovoru na upit koji je evropskom statističkom zavodu Eurostat uputio Ditmar Barč, predsednik poslaničkog kluba Levice u nemačkom parlamentu.

Odlazak na jednonedeljno odmor s decom ne mogu sebi da priušte ni mnogi parovi – njih 18,1 odsto. Kada je reč o porodicama s troje i više dece, taj broj iznosi čak 29,4 odsto.

Siromašna deca u bogatoj Nemačkoj

Na Barčov upit, savezna vlada je objavila da je u Nemačkoj svako peto dete (20,2 odsto) mlađe od 18 godina „ugroženo siromaštvom”. Taj podatak proizilazi iz ispitivanja javnog mnjenja sprovedenog 2020. godine.

Siromašnim se smatra onaj ko raspolaže s manje od 60 posto prosečnog dohotka.

U Nemačkoj se jedno dete smatra siromašnim ako odrasta u uslovima koji su znatno lošiji od prosečnog životnog standarda ili u domaćinstvu koje je zavisno od socijalnih davanja. Na primer, četvoročlana porodica koja je 2020. godine raspolagala neto-sumom manjom od 2.730 evra mesečno smatra se siromašnom.

Najmanji rizik od siromaštva – kod parova bez dece

„Letnji praznici kao doba putovanja? Za milione dece i porodica to je nažalost samo nedostižan san”, rekao je Barč za Redakcionu mrežu Nemačka (RND). On je upozorio da bi inflacija mogla da poveća taj problem.

Ovaj političar zato zahteva povećanje plata i hitno uvođenje tzv. dečjeg osnobnog osiguranja. Reč je o objedinjavanju svih državnih davanja i povlastica za pojedino dete, poput neoporezivog dela dohotka ili dečjeg dodatka, kako bi se smanjile birokratske prepreke.

Kako proizilazi iz izveštaja Eurostata, najmanji rizik od siromaštva imaju parovi bez dece kod kojih je jedan partner stariji od 65 godina. Tu udeo onih koji nemaju dovoljno novca za odlazak na jednonedeljni odmor iznosi 15,9 odsto.

Izvor DW
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos