NEMAČKA SE MORA ODLUČNO BRANITI PROTIV INFLACIJE

Nagel: "Moramo učiniti sve kako bi sprečili da sadašnja poskupljenja zažive"

Foto: Pixabay

Nemačka se mora odlučno boriti protiv rekordne inflacije i braniti stabilnost cena, rekao je čelnik Bundesbanke Joachim Nagel (Joachim) u razgovoru za agenciju dpa, na 65. godišnjicu osnivanja nemačke centralne banke. “Možemo i moramo učiniti sve što možemo kako bismo sprečili da sadašnja visoka poskupljenja zažive”, rekao je Nagel.

Trenutna “još uvek ekspanzivna monetarna politika mora se hitno zaustaviti”, a prvi važan korak za to je nedavno povećanje referentne kamatne stope u eurozoni, piše DPA.

Stabilnost cena ne regulirše se sama po sebi, već se mora odlučno braniti, dodao je Nagel.

Zakon o nemačkoj saveznoj banci (Deutsche Bundesbank) potpisan je 26. jula 1957. godine, a njegovim stupanjem na snagu 1. avgusta iste godine počela je s radom nemačka centralna banka. Nagel je dužnost preuzeo početkom ove godine i dvanaesti je predsednik Bundesbanke u njenoj istoriji.

Kao centralna banka tada još mlade Savezne Republike Nemačke, Bundesbank, čije je sedište u Frankfurtu, bila je pre svega čuvar stabilnosti tadašnje nemačke marke. Nakon stvaranja Evropske monetarne unije, Bundesbank je 1999. godine postala delom evrozone koju čini 19 država članica EU koje koriste evro.

“Sada je naš zadatak osigurati, zajedno s drugim nacionalnim centralnim bankama i Evropskom centralnom bankom (ECB), da naša zajednička valuta ostane stabilna”, rekao je Nagel. Radimo svom snagom da stopu inflacije vratimo na cilj od dva posto, rekao je Nagel.

Cilj je zadržati stopu inflacije na toj vrednosti, iako klimatske promene, energetska tranzicija, demografske promjene i digitalizacija predstavljaju izazov za centralnu banku.

Nagel je rekao i kako se raduje činjenici da će 1. januara Hrvatska biti primljena kao 20. zemlja u krug zemalja koje koriste evro.

Tokom proteklih 65 godina Nemačka centralna banka stekla je svetsku reputaciju bastiona stabilnosti. Nepokolebljivo poverenje Nemaca u svoju banku smatra se gotovo legendarnim, prenosi See Biz.

“Ne veruju svi Nemci u Boga, ali svi veruju u Bundesbanku”, slikovito je 1992. rekao predsednik Evropske komisije, Francuz Jacques Delors.

Međutim, u eurozoni potrošačke su cene u junu bile 8,6 odsto više nego u istom mesecu lani. Evropska komisija računa da će prosečna godišnja inflacija u evropodručju 2022. iznositi 7,6 odsto, što bi bila rekordna stopa i daleko iznad ciljane inflacije od dva posto.

Kako bi smanjio inflaciju, Veće ECB-a, u kojem je i Nagel, podiglo je 21. jula referentnu kamatnu stopu, prvi put u 11 godina.

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos