GLASAČI DEMOKRATSKE STRANKE NE ŽELE DA SE BAJDEN PONOVO KANDIDUJE

Ivana Petronijević Terzić | Demostat |

Tri četvrtine glasača Demokratske stranke u SAD ne želi da  aktuelni predsednik Dzo Bajden bude kandidat te partije na izborima 2024. godine, pokazala je najnovija anketa televizije CNN. To je naglo povećanje u odnosu na januarsko istraživanje, kada je polovina ispitanika navela da bi partija trebalo da nominuje nekog drugog. Bajdenov rejting u SAD i dalje je nizak, a većina Amerikanaca nezadovoljna je ekonomijom i stanjem u državi koja se bori s visokom inflacijom. 

Jedna četvrtina demokratski orijentisanih birača ne misli da Bajden može da pobedi na izborima 2024. godine i zato traži drugog kandidata. To je povećanje u odnosu na 18 odsto u januarskoj anketi. Nešto više od 30 odsto ispitanika jednostavno ne želi da Bajden ponovo bude predsednik, što je takođe porast u odnosu na 16 odsto ranije ove godine. Samo jedna četvrtina ispitanika smatra da Bajden treba da bude kandidat demokrata i na sledećim izborima, što je strmoglav pad u odnosu na 45 odsto u anketi u januaru.

Anketa je pokazala da 31 odsto demokratski orijentisanih glasača starijih od 45 godina želi da 79-ogodišnji Bajden, koji je izrazio spremnost da se ponovo kandiduje, bude karta na koju će ta stranka igrati na izborima 2024. Među biračima mlađim od 45 godina situacija je još sumornija – samo 18 odsto podržava ponovnu kandidaturu Bajdena.

Ni glasači Republikanske stranke ne misle da bivši predsednik SAD Donald Tramp treba da bude kandidat te stranke na sledećim predsedničkim izborima. Anketa je pokazala da 55 odsto glasača te partije ne želi da vidi Trampa u trci za Belu kuću, što je porast u odnosu na 49 odsto u januarskoj anketi.

Bajdenova administracija se bori sa inflacijom koja je porasla na četrdesetogodišnji maksimum. Milioni Amerikanaca se suočavaju sa visokim cenama osnovnih potrepština, poput hrane, stanovanja i gasa. Do skoka cena dolazi nakon pandemije korona virusa koja je uzdrmala ključne globalne lance snabdevanja, ali i ruske invazije na Ukrajinu, koja dodatno utiče na cene nafte i hrane.

I dok je Bajdenov rejting i dalje veoma nizak, demokrate se pripremaju da će na jesen izgubiti izbore za Kongres.

Anketa televizije CNN objavljena je istog dana kada i istraživanje Univerziteta u Nju Hempširu koje je pokazalo da samo 20 odsto građana te savezne države želi da se Bajden ponovo kandiduje.

Istraživanje CNN je sprovedeno u julu, na reprezentativnom uzorku od 1000 punoletnih građana SAD.

Izvor: DEMOSTAT

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos