KRIZA RASTE, A NEMCI SVE VEĆE PIVOPIJE

Inflacija u najjačoj evropskoj ekonomiji guši sve, prodaja piva odoleva

Foto: Pixabay

Prodaja piva u Nemačkoj je posle ukidanja restriktivnih epidemioloških mera ponovo porasla, saopštio je u ponedeljak savezni zavod za statistiku, prenosi dpa.

Nemačke pivare su u prvoj polovini godine prodale oko 4,3 milijarde litara piva, što je 3,8 odsto više nego u prvoj polovini 2021.

Na domaćem tržištu prodato je 3,6 milijardi litara, odnosno 6,4 odsto više nego u isto vreme prošle godine. Izvoz u zemlje Evropske unije je porastao za 6,6 odsto, dok je, s druge strane, u zemlje van EU za 19,1 odsto opao.

Ipak, prodaja piva je za 5,5 odsto slabija u odnosu na isti period 2019. godine – pre pandemije. Zavod za statistiku je istakao da prodaja piva već duže vreme pada.

Nemci su proredili odlaske u kupovinu zbog visoke inflacije.

U junu je promet u maloprodaji realno opao za 8,8 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Reč je o najvećem padu prema kontinuiranim podacima od 1994. godine, saopštio je zavod za statistiku u ponedeljak.

Institut za tržišna istraživanja GfK ističe da visoka inflacija guši raspoloženje potrošača da kupuju. I u odnosu na maj ove godine, promet se smanjio realno za 1,6 odsto. U maloprodaji prehrambenih proizvoda zabeležen je realni pad od 1,7 odsto u odnosu na ovogodišnji maj, a od 7,2 odsto u odnosu na jun 2021.

Maloprodaja tekstila, odeće, obuće i kožne galanterije nije uspela da održi pozitivne trendove iz prethodnog dela godine. Promet se u odnosu na maj smanjio za 5,4 odsto, a u odnosu na jun prošle godine 10,1 odsto.

I trgovina preko interneta, koja je procvetala u vreme pandemije, beleži izrazit minus. Pad je 15,1 odsto u odnosu na jun prošle godine, pokazuju statistički podaci

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos