ODMOR SA DETETOM NA MORU

Odlazak na more sa malim detetom može se pretvoriti u fijasko, ukoliko se ne pripremite na odgovarajući način

Foto: Pixabay

OPREZ. Odlazak na more sa malim detetom može se pretvoriti u fijasko, ukoliko se ne pripremite na odgovarajući način. Pre puta se preporučuje konsultacija sa lekarom, naročito ako je dete sklono zdravstvenim problemima.

Koža mališana mnogo je tanja od kože odraslih i smanjena joj je zaštitna funkcija, pa je najvažnije izbegavanje direktnog izlaganja suncu. Bebama treba obavezno obući tanku pamučnu majicu i pantalonice, a na glavu staviti šeširić sa širokim obodom, kako bi bile zaštićene od UV zračenja. U šetnje se ide ujutro i popodne, ali i tada na kolica treba staviti suncobran.

Bebe se mogu malo brčkati u moru dok su u maminom naručju, ali ne duže od deset minuta, smatraju pedijatri. Posle kupanja treba isprati so sa kože slatkom vodom, a ispiranje se preporučuje i nakon kupanja u bazenu jer je voda hlorisana, pa može oštetiti osetljivu dečju kožu. Odojčad, kao i stariju decu, potrebno je mazati kremama sa visokim zaštitnim faktorom, koje treba nanositi 20 minuta pre izlaska u šetnju ili na obalu, pa ponovo na svaka dva sata, odnosno nakon svakog izlaska iz mora. Ako koža malo pocrveni, dete neko vreme ne treba izlagati suncu, već ostati u hladu, stavljati hladne obloge i davati mu da pije dosta tečnosti.

Ako se dete starijeg uzrasta žali na glavobolju, vrtoglavicu i malaksalost, ako počne da povraća i ima groznicu, jezu i povišenu temperaturu, vrlo je verovatno da je dobilo sunčanicu. Treba ga smestiti u krevet, zamračiti prostoriju i rashlađivati ga hladnim oblogama. Ukoliko stanje potraje, treba se obratiti lekaru.

Ishrana

U letnjim mesecima česte su crevne infekcije koje se manifestuju povraćanjem i prolivom. Detetu treba nadoknaditi tečnost i dati mu probiotski preparat, a ukoliko problemi potraju, lekarska ordinacija je prava adresa. Da se to ne bi desilo, važno je da dete dobija sveže namirnice, dobro oprano voće i povrće, a uvek treba imati na umu da se hrana lako kvari na visokim letnjim temperaturama. Ukoliko ne postoji mogućnost da se za bebu pripremaju sveži obroci, a hotelski restoran ne odgovara njenom uzrastu, neće škoditi ni ishrana gotovim kašicama proverenog proizvođača.

Na plažu ne treba nositi mleko, mlečne proizvode, kremove i kolače. Za užinu se detetu može ponuditi oprano voće, suvi keksi ili slani štapići. Sladoled, pica ili krofne na plaži su mogući izvor opasnih crevnih bakterija. Zato ne treba nipošto popuštati pred molećivim dečjim licima, kako se deo letovanja ne bi provodio u lokalnoj bolnici.

Ako majka doji, bebi će hrana biti dostupna i bezbedna, a ukoliko se hrani adaptiranim mlekom, treba na plažu poneti sterilisanu bočicu sa prokuvanom vodom i pred hranjenje u nju dodati mleko u prahu.

Putna apoteka

Na odmor za dete treba poneti sredstvo za skidanje visoke temperature, probiotik, gel za ublažavanje posledica ujeda insekata, kao i kremu za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom. Antibiotike ne bi trebalo nositi sa sobom jer nisu svi upotrebljivi u svim slučajevima, a sirupi za decu ne mogu se zbog higijenskih uslova rastvarati van apoteke. Ako se odmor provodi na brodu, treba poneti i sredstvo protiv mučnine, a ukoliko će se boraviti u prirodi, dete bi trebalo da bude vakcinisano protiv FSME i krpelja. Podrazumeva se da obavezno treba poneti sterilnu gazu, zavoje i flastere, kao i sredstva za dezinfekciju rana. Nažalost, nekad se dešavaju situacije kad se dete mora odvesti lekaru u mestu letovanja, a alarmantni simptomi su: osip po celom telu, proliv koji traje duže od dva dana, temperatura viša od 39° C i opekotine od sunca.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos