IMA LI TRAMP DOKUMENTE O NUKLEARNOM ORUŽJU?

Šta zaista leži iza pretresa Trampove kuće?

Foto: Pixabay

Prilikom nedavne racije, koju je FBI izveo u kući bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, traženi su dokumenti vezani za nuklearno naoružanje, tvrdi Vašington Post. Pretres na Floridi lično je odobrio američki ministar pravde Merik Garland.

Još uvek nije potvrđena tvrdnja američkih medija da su u kući Donalda Trampa traženi i pronađeni dokumenti koji su u vezi sa nuklearnim naoružanjem, ali se spekuliše podatkom da je FBI odneo dvanaest kutija sa pisanim materijalom.

Za sada je nedvosmisleno jasno da je u pozadini racije na Floridi, koja je izvedena u ponedeljak, Trampovo rukovanje osetljivim dokumentima iz vremena njegovog mandata u Beloj kući. Naime, ranije ove godine je otkriveno da je Nacionalni arhiv, koji je odgovoran za čuvanje predsedničke prepiske, posumnjao da se nekoliko kutija sa poverljivim materijalom nalazi u Trampovoj rezidenciji Mar-a-Lago. Bivši predsednik je u januaru nadležnima predao određenu dokumentaciju, a prema izveštajima medija, potom je usledila prepiska između Trampovih advokata i istražitelja, koji su sumnjali da se i dalje kriju važni dokumenti.

Najveća državna tajna

Inače, tajne o nuklearnom oružju smatraju se posebno eksplozivnim i stoga imaju najviši mogući nivo bezbednosti. Ozbiljno kršenje ovih tajni od strane Trampa, moglo bi se tretirati kao izdaja, a u normalnim okolnostima rezultiralo bi dugogodišnjom zatvorskom kaznom.

Međutim, realno gledano, nije postojao akutni bezbednosni rizik u vezi sa stvarnom upotrebom američkog nuklearnog oružja, utoliko pre što su personalnom promenom u Beloj kući tzv. „Zlatni kodovi” preneti na Džoa Bajdena, aktuelnog vrhovnog komandanta. Pre nego što bi mogao da naredi upotrebu nuklearnog oružja, šifre sadržane na tzv. „biskvitu“ predsednik mora da koristi kao verifikacioni kod sa načelnikom svih štabova. Oni se unapred upoređuju sa „Go kodovima“, koji se uvek nose u neposrednoj blizini predsednika SAD u „Nuklearnom fudbalu“, kako se naziva čuvena crna aktovka.

Naravno, tajne u vezi sa nuklearnim oružjem mogu biti potpuno različite prirode – od lokacija američkog oružja, preko položaja bojevih glava drugih nuklearnih sila, pa do mnogo detaljnijih tehničkih opisa konstrukcije i održavanja nuklearnog oružja. Šta su u ovom kontekstu istražitelji tačno tražili u Trampovoj kući, za sada je, naravno, čista spekulacija.

Gde ima dima, ima i vatre!

Iako nema zvaničnih informacija o razlozima racije, a američki ministar pravde Merik Garland to nije komentarisao, on se osvrnuo na “etičke obaveze”, dodajući da nadležni ne shvataju olako takvu odluku. „Gde god je to moguće, traže se manje nametljiva sredstva, kao alternativa pretresu“, istakao je Garland. Ministar pravde je, po sopstvenim rečima, lično podržao odluku da se traži nalog za pretres Trampove kuće, nakon što je Savezni sud potvrdio opravdanu sumnju. On je naglasio da svi Amerikanci imaju pravo na „jednaku primenu zakona, pravedan proces i pretpostavku nevinosti“.

Potraga u Mar-a-Lagu smatra se bez presedana u istoriji SAD. Pritisak javnosti na Garlanda da zauzme stav je enormno porastao, posebno od strane republikanaca. Brojni konzervativni komentatori nedavno su rekli da ništa ne bi opravdalo pretres kuće bivšeg predsednika, osim sumnje u čin izdaje tajni o nuklearnom oružju.

Tokom pretresa, Tramp nije bio u svojoj kući. Međutim, on i drugi republikanci oštro su kritikovali pretragu, optužujući predsednika Bajdena za politizaciju FBIa. Kako navodi Bela kuća, Bajden nije bio upoznat sa namerom da se pretrese Trampova imovina.

Pokradene Melanijine haljine?

Tramp je na Tviteru napisao da je dao Vladi sve što je traženo, a da je pretres došao „niotkuda i bez upozorenja“. On je takođe napisao da su pretresom bili obuhvaćeni i predmeti bivše prve dame Melanije Tramp. „Upravo sam saznao da su agenti pretražili ormare prve dame i opljačkali njenu odeću i lične stvari. Iznenađujuće, ostavili su taj deo kuće u relativnom haosu.” Generalno, osporava se istinitost Trampovih tvrdnji, a kao argument se navodi činjenica da je tokom svog mandata Tramp dao više od 30.000 lažnih ili obmanjujućih izjava.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos