NJUJORK – METROPOLA NAGRIZENA INFLACIJOM

Najveći rast inflacije u SAD u poslednjih 40 godina teško pogađa stanovnike te zemlje

Foto: Pixabay

Najveći rast inflacije u SAD u poslednjih 40 godina teško pogađa stanovnike te zemlje. U Njujorku, metropoli sa gotovo 9 miliona stanovnika i više od 3 miliona domaćinstava, sve je teže platiti kiriju i hranu…

U maju ove godine su cene hrane u Njujorku rasle najbržim tempom od 1981. naovamo. Taj rast je ponešto usporen u junu, ali cene hrane u SAD su još uvek za 9,1 odsto više nego pre godinu dana.

To je najveći porast od 1981. godine do danas. I najveći nivo u proteklih 40 godina. Velika inflacija je posledica poremećaja u lancima snabdevanja i poslovanju koji su nastali uvođenjem protivpandemijskih mera.

Kozmetika umesto povrća

Broj dece koja posećuju narodne kantine sa životnim namirnicama je početkom ove godine bio za 55 odsto viši nego pre proglašenja pandemije korone – prema informacijama Siti harvesta, najveće njujorške organizacije za redistribuciju hrane.

Za vreme protivpandemijskih mera, u Njujorku je nastalo mnogo takvih organizacija sa ciljem da pomognu ljudima u neposrednom susedstvu. No, državne dotacije za njih su ostale iste – samo se dele na više strana. A sa novcem koji dobiju, sve im je teže da kupe dovoljno hrane jer hrana stalno poskupljuje.

Marija Sintron koja radi na deljenju hrane u njojorškoj četvri Bronks, kaže da su isporuke namirnica njenoj organizaciji postale nepouzdane i da se sve češće dešava da hrana koja stigne mora da se baci jer joj je istekao rak trajanja ili je već trula. Isto tako su počele da pristižu i kutije sa kozmetičkim proizvodima i lekovima – umesto povrća.

„Pozitivan” jul – slaba uteha

Mnogi restorani i barovi, posle katastrofalnog finansijskog bilansa koji su imali za vreme pandemije, uspeli su da zadrže goste tako što nisu povećavali, ili su samo neznatno povećavali, cene svojih jela i pića. Sada su, međutim, povećali plate svojih zaposlenih kako bi ih zadržali – jer na tom segmentu tržišta rada vlada velika potražnja.

Mark Koen, profesor na Poslovnoj školi Univerziteta Kolumbija, rekao je da vlada čini sve što može kako bi dovela situaciju pod kontrolu, na primer, banka Fed povećava kamate, a predsednik Džo Bajden je naterao naftne i gasne kompanije da povećaju proizvodnju kako bi cene benzina pale. Ali, Koen smatra da efekti tih mera mogu da postanu vidljivi tek za godinu dana.

U čitavim SAD je u julu mesecu prestao rast inflacije koji je počeo u vreme uvođenja protivpandemijskih mera. Prerano je da se to oseti u njujorškoj svakodnevici. Osim toga, plate se i dalje povećavaju – što ukazuje na pad vrednosti novca – a sve veće su i kirije.

Izvor DW
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos