“OLUJNI OBLACI SU NA VIDIKU”

Nastavlja se niz upozorenja na predstojeću ekonomsku krizu

Foto: Pixabay

Poruke upozorenja svetskih ekonomista postale su svakodnevnica. Svakog dana čujemo ili vidimo bar neko novo upozorenje. Glad, inflacija, recesija uglavnom su glavne teme u predviđanjima svakog ekonomiste u svetu. Upozerenja izgleda nema kraja, bar ne u skorije vreme. Neka od najnovijih su: “Olujni oblaci su na vidiku”, “Centralne banke su u klopci”, “Dolazi nešto gore od recesije”.

Jedni od poslednjih oglasili su se izvršni direktor JPMorgan Čejs Džejmi Dajmon, koji je istakao da je najverovatniji scenario koji čeka Ameriku recesija i da kako stvari stoje to neće moći da se izbegne. Tu je i ekonomista Nurijel Rubini poznat po svojim pesimističnim prognozama, ali i u većini slučajeva tačnim. Prema njegovom viđenu trenutno stanje je takvo da svetske ekonomije prolaze koroz radikalnu promenu režima.

Podsetimo, ovu su samo neka od upozorenja, pre ne tako dugo vrema Ursula fon der Lajen, Dejvid Malps, Fatih Birol i mnogi drugi izneli su svoje prognoze, koje nisu bile mnogo pozitivnije, a ni ohrabrujuće.

Džejmi Dajmon

Izvršni direktor kompanije JPMorgan Čejs Džejmi Dajmon procenio je prošle nedelje verovatnoću da će SAD krenuti u recesiju, prema izveštaju Yahoo Finance objavljenom u subotu.

Dajmon je, kako se izveštava, rekao u razgovoru sa klijentom u utorak da je ekonomija „snažna“, ali da su „olujni oblaci“ na vidiku, uključujući federalnu monetarnu politiku, rusku invaziju na Ukrajinu i rastuće cene nafte. Kategorizacija je očigledno smanjenje u odnosu na Dimonove prethodne komentare u junu kada je upozorio na „ekonomski uragan“.

Bilansi potrošača su u dobrom stanju“, rekao je on, prema izveštaju Iahooa. “Preduzeća su podjednako u dobroj formi. Kada predviđate, morate razmišljati drugačije. Loša je greška reći: ‘Evo moje prognoze u jednoj tački’.”

Rečeno je da je generalni direktor procenio šanse za „meko sletanje” na oko 10 odsto, a verovatnoću za „tvrđe sletanje” ili „blagu recesiju” na 20 do 30 odsto. Takođe je navodno procenio 20 do 30% šanse za „težu recesiju” i 20 do 30% šanse za „nešto gore”, piše Biznis Insajder.

Dajmon je prvobitno koristio metaforu olujnih oblaka da opiše američku ekonomiju još u aprilu, ali su njegovi izgledi postali strašniji u junu.

“Vidite, ja sam optimista, rekao sam da postoje olujni oblaci, oni su veliki olujni oblaci: To je uragan”, rekao je on na konferenciji u Bernštajnu 1. juna, dodajući: “Bolje se pripremite. JPMorgan se priprema i bićemo veoma konzervativni sa našim bilansom.”

Lideri industrije kao što je Dimon dali su različite ekonomske prognoze tokom proteklih nekoliko meseci, dok se snažno američko tržište rada sukobljava sa dva uzastopna kvartala kontrakcije – ostavljajući mnoge stručnjake zbunjenim oko toga da li se SAD približava recesiji ili su već u recesiji

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos