JE SU LI OPASNE MAJMUNSKE BOGINJE?

Svetska zdravstvena organizacija proglasila vanredno stanje na međunarodnom nivou

Foto: Pixabay

 

Broj slučajeva majmunskih boginja u svetu se povećava, pa je Svetska zdravstvena organizacija proglasila vanredno stanje na međunarodnom nivou. Ovaj potez podstiče zabrinutost da je sledeća pandemija pred nama, uz pitanje – koliko uspešno štiti vakcina?

U Austriji je sve više slučajeva majmunskih boginja, a po zvaničnom izveštaju, za sada su registrovane kod 198 osoba. Velika većina dosadašnjih infekcija je unutar ograničene rizične grupe, ali zabrinutost, ipak, raste.

Svetska zdravstvena organizacija je ovu zaraznu bolest svrstala u kategoriju „hitnih situacija za akciju“, naglasivši opasnost od širenja na međunarodnom nivou. Najviši nivo upozorenja ima za cilj da podstakne vlade na preduzmanje mera za obuzdavanje epidemije. Sjedinjene Države su proglasile vanredno stanje u nacionalnom zdravstvu, kako bi oslobodile federalna sredstva za borbu protiv virusa.

Molekularni biolog Martin Moder objašnjava da se simptomi bolesti javljaju jednu do tri nedelje nakon kontakta sa obolelom osobom i na početku su relativno nespecifični: „Sve počinje visokom temperaturom, glavoboljom i bolovima u mišićima, limfni čvorovi su otečeni, slično gripu. Zatim sledi kožni osip sa malim plikovima, iz kojih je sekret zarazan. Nakon dve do četiri sedmice, plikovi se prekrivaju krastom i otpadaju, što je kraj infekcije. U retkim slučajevima, tok bolesti može biti težak, a u izuzetnim čak i fatalan“, navodi Moder.

Po rečima Martina Modera, trenutno su posebno pogođeni homoseksualci. Austrijski ministar zdravlja Johanes Rauh je naglasio da se kroz pojačano informisanje i preventivnu vakcinaciju unutar rizičnih grupa, treba aktivno suprotstavljati stigmatizaciji ove kategorije stanovništva. „Virus se ne razlikuje prema polu ili seksualnoj orijentaciji”, podvukao je Rauh.

S obzirom da je bliski kontakt neophodan za infekciju, nema mesta strahu od zaraze u svakodnevnom životu, a kako tvrdi Moder, vakcina nudi dobru zaštitu, čak i nakon kontakta sa obolelom osobom. Prema podacima austrijskog Ministarstva zdravlja, cepiva ima dovoljno, a u pitanju je vakcina protiv “pravih” malih boginja, koja je efikasna i protiv majmunskih.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos