SANKCIJE PREMA RUSIJI IZAZVALE SUKOBE

Previranja u austrijskoj, vladajućoj, Narodnoj partiji

Foto: Pixabay

 

Energetska kriza i enormni skokovi cena u Austriji čine da čelnici austrijskih pokrajina Gornja Austrija i Tirol, obojica iz vladajuće Narodne partije, dovode u pitanje svrsishodnost sankcija prema Rusiji. Stav njihovog kolege iz pokrajine Štajerska u potpunoj je suprotnosti njima, dok je kancelar Nehamer naglasio da sankcije moraju ostati na snazi.

U Narodnoj partiji Austrije interni spor oko sankcija prema Rusiji bukti već nekoliko dana, što je dovelo do podela unutar stranke na saveznom nivou. Snežnu kuglu je zakotrljao Tomas Štelcer, čelnik pokrajine Gornja Austrija, koji je putem medija sankcije doveo u pitanje. On je rečima: „Da li sankcije uglavnom štete postizanju mira, ili najveću štetu pričinjavaju nama samima“, sugerisao da se ispita austrijski politički kurs prema Rusiji.

Anton Matl, lider tirolskog ogranka Narodne partije, podržao je Štelcera i pokazao otvorenost za njegovu sugestiju: „Procena istinskog efekta sankcija biće i uvek mora biti moguća u okviru šefova pokrajina”, rekao je on. Međutim, Anton Matl je kasnije svoju izjavu relatizovao, rekavši u jednoj TV emisiji da se „na pitanje o sankcijama uvek odgovara na evropskom nivou, zajedno sa austrijskim partnerima“, te da se unutar Evropske Unije ne smeju dozvoliti podele.

Sa druge strane, Kristofer Dreksler iz pokrajine Štajerska, inače partijski kolega pomenutih političara, ne želi da se uzdrmaju sankcije. „Pokrajina Štajerska podržava stav austrijskog Ministarstva spoljnih poslova“, kratko i jasno je izjavio.

Ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg diplomatski je zaustavio pokušaje Tirola i Gornje Austrije da u državi pokrenu debatu o „evaluaciji“ sankcija. On je istakao da su one „fleksibilni alat“ i da će biti prilagođavane u bilo kom trenutku. Prvi potpredsednik Evropskog parlamenta Otmar Karas, koji je iz iste austrijske stranke, oštrim tonom je svojim partijskim kolegama poručio: „Svako ko se sada zalaže za ublažavanje ili ukidanje sankcija, slabi evropsko jedinstvo, jača Putinovu strategiju podela i njegove varvarske planove za ekspanziju“.

Kancelar Karl Nehamer je pod stalnim pritiskom, s obzirom na preteće ekonomske potrese na jesen i moguće nove rizike od pandemije. Naravno, poznato mu je i kritičko raspoloženje stanovništva koje je sve skeptičnije prema sankcijama. Ipak, on je rekao da potpuno odustajanje od sankcija definitivno nije predmet rasprave i da je stav savezne vlade po tom pitanju nepromenjen.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos