CENE STRUJE I GASA U BEČU PROBIJAJU PLAFON

Cene struje u Beču od 1. septembra skočiće u za 85 odsto, a gas će poskupiti za 97 odsto.

Foto: Pixabay

Cene struje u Beču od 1. septembra skočiće u nebo za 85 odsto, a gas će poskupiti za čak neverovatnih 97 odsto.

 U saveznoj prestonici, državni ponuđač kupce sada mami ugovorima o lojalnosti, nudeći im novu tarifu i, navodno, niže cene kojima bi se ublažio inflacioni šok. Međutim, nema sigurnosti da se obećanje može ispuniti.

Građani Beča su u panici zbog najavljenih poskupljenja struje i gasa za 85, odnosno za 97 odsto, koja na snagu stupaju od 1. septembra. Wien Energie, državni ponuđač koji ima najviše kupaca, pravda se globalnom energetskom krizom, ali pred početak grejne sezone to nije uteha ionako osiromašenom narodu. Službe za marketing su osmislile udice na kojima bi zadržale dosadašnje klijente, koji užurbano traže jeftinije opcije.

Pored nove tarife, koja sadrži klauzulu o lojalnosti, a to znači nemogućnost raskida ugovora na određeni rok, postojećim kupcima je obećana garantovana cena tokom 12 meseci. Ima tu i ponuda za sakupljanje tzv. besplatnih dana za električnu energiju, pa kad se saberu svi mamci, poput ugovora o kupovini godišnje karte za javni prevoz i slično, za godinu dana može se nakupiti čak sto dana tokom kojih struju, navodno, ne treba plaćati. Kupci odluku o prelasku na novu tarifu treba da donesu do kraja septembra, što baš nije jednostavno, a činjenica da se nudi i jeftinija opcija za struju, izaziva sumnju da su cene prenaduvane.

Stručnjaci tvrde da će Wien Energie automatski sve potrošače bez pitanja prebaciti na novu tarifu. To se može sprečiti samo pismenim putem, ali ni to nije od pomoći jer će cene u svakom slučaju probiti plafon.

Pravnom stranom problema kupaca sa cenama energije, bavi se Radnička komora. U ovoj instituciji se tvrdi da će i tarifa koja se nudi kao spas, biti duplo skuplja od dosadašnje. Navodeći da su cene struje i gasa trenutno vrlo nestabilne, građanima se savetuje da pažljivo naprave kalkulaciju, koja jeste komplikovana, te da odluče koja opcija je za njih najpovoljnija.

Istini za volju, država je počela sa isplatom više vidova finansijske pomoći, a iznosi nisu zanemarljivi. Međutim, ne sme se zaboraviti da je cena potrošačke korpe skočila za 19 odsto, a da će poskupljenjem struje i gasa, inflacija biti dvocifrena.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos