HOĆE LI BITI PARADE?

Blinken i poslanici EP pozivaju Srbiju da omogući održavanje Evroprajda

Foto: Pixabay
Državni sekretar SAD Entoni Blinken pozvao je Srbiju da omogući održavanje Evroprajda, nakon najave zvaničnog Beograda da neće biti održan. U odvojenom pismu, 145 poslanika Evropskog parlamenta pozvalo je zvaničnike u Srbiji da omoguće održavanje te manifestacije, uz ocenu da je Parada ponosa “mirno oruđe za političko zagovaranje i jedan od načina na koji se kristališe univerzalno pravo na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja”, javlja European Western Balkans.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Evroprajd, najavljen za 17. septembar, biti otkazan jer nema bezbednosnih uslova za održavanje šetnje, uz opasku da odluku neće promeniti ni da ga zove američki predednik Džozef Bajden.

Dan kasnije na održavanje Evroprajda pozvao je američki državni sekretar.

“Slobode mirnog okupljanja i izražavanja su ključne komponente zdrave demokratije. Pozivamo Srbiju da se ponovo obaveže da bude domaćin Evroprajda 2022. Prava LGBTQI+ populacije su ljudska prava“, napsiao je Blinken na Tviteru.

Poziv i iz Evropskog parlamenta

Interparlamentarna grupa od 145 poslanika Evropskog parlamenta za LGBTQ+ prava ocenila je da, bez obzira na to što postoje pretnje po bezbednost učesnika šetnje, “potpuna zabrana Parade ponosa nije pravo rešenje”, prenosi FoNet.

Poslanici podsećaju i na obaveze Srbije u okviru Saveta Evrope koje podrazumevaju da države članice treba da obezbede sprovođenje zakona i preduzmu odgovarajuće mere da zaštite učesnike mirnih demonstracija u korist ljudskih prava.

Vučić, Brnabić ali i ministarka za evropske integracije u tehničkom mandatu Jadranka Joksimović u pismu se podsećaju i na obaveze posvećenosti Srbije ljudskim pravima u Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, gde se Srbija i EU pozivaju da prepoznaju značaj vladavine prava i poštovanje ljudskih prava.

“Ovo bi Beograd učinilo prvim gradom u jugoistočnoj Evropi i prvim van Evropskog ekonomskog prostora koji će biti domaćin velikog događaja za panevropsku LGBTQ+ zajednicu. Održaće se tačno 21 godinu nakon prvog Prajda organizovanog u Beogradu 2001. godine i na tridesetu godišnjicu prvog Evroprajda”, stoji u pismu evroparlamentaraca.

Nedelja Evroprajda je najavljena od 12. do 18. septembra, a šetnja je zakazana za 17. septembar. Organizatori i dalje najavljuju da će šetnja biti održana.

Vučić, u čijoj nadležnosti kao predsednika Srbije nije da zabranjuje ili odobrava skupove, rekao je da će MUP sprovesti u delo odlulku o zabrani Prajda, ali nije jasno da li će biti onemougćena samo šetnja ili i drugi događaji.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos
Izvor VoA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.