IRAN KUPUJE 64 RUSKA AVIONA SU-35 I SISTEM S-400

Ako se posao realizuje to će biti prva nabavka borbenih aviona za Iransko vazduhoplovstvo posle skoro 50 godina

Foto: Pixabay

Glavnokomandujući iranskih vazduhoplovnih snaga general Vahedi potvrdio je da da će Islamska Republika Iran kupiti ruske borbene avione Suhoj Su 35 SE.

Kako je rekao, stiže 64 komada od Rusije.

Inače 24 primerka ovih letelica biće isporučeni Iranu odmah jer su namenski rađeni za Egipat, koji je na pritisak SAD na Kairo da odustane od nabavke ovih aviona, to i učinio.

Osim Suhoja, Iran je odlučio da kupi i ruski PVO sistem S-400. Inače Iran u svom naoružanju za zaštitu nuklearnih centara ima PVO raketni sistem S-300 PMU 2.

Vrednost posla ocenjena je na 10 milijardi dolara.

Ova nabavka novih lovačkih aviona i PVO sistema S-400 odvija se u senci potencijalnog rata Teherana i Tel Aviva zbog iranskog nuklearnog programa. Ako se posao Teherana i Moskve realizuje to će biti prva nabavka borbenih aviona za Iransko vazduhoplovstvo posle skoro 50 godina.

Iransko ratno vazduhoplovstvo u svom naoružanju ima borbene avione američke proizvodnje F-4 Fantom, F-5 i F-14 Tomket, kao i iranske verzije, kopija ovih aviona. Iz zaostavštine Sadama Huseina, na početku Pustinjske oluje iz Iraka u Iran prebegli su skoro kopmpletni irački lovci MiG-29, Su-24, Su-25 i miraž F-1 koji čine okosnicu iranskog vazduhoplovstva.

Izvor Novi Standard
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos