NEDELJKO BILKIĆ I PESME ZA SVA VREMENA

Zlatnu epohu narodne muzike na Balkanu, obeležili su vrhunski pevači i pesme koje će se pevati dok se bude pevalo na planeti Zemlji.

Foto: TSD
Zlatnu epohu narodne muzike 60-ih i 70-ih godina 20. veka, u zemlji koja se zvala SFRJ, na Balkanu, obeležili su vrhunski pevači i pesme koje će se pevati dok se bude pevalo na planeti Zemlji. Jedan od takvih, koji je tada stekao ugled velikog  pevača, vlasnik neprolazne popularnosti i umetničkog ugleda, jeste Nedeljko Bilkić. Kažu ljudi, čak i oni koji su rodjeni tih godina procvata narodne, novokompnovane muzike: “Da je otpevao samo “Krčmu u planini”, dovoljno je za – pamćenje…”
Rodjen u martu 1941. godine, kao najmladje, šesto dete u porodici, ostao je siroče kada su mu ustaše, posle samo 15 dana od rodjenja, ubile oca. Vojska SFRJ je stipendirala decu – ratnu siročad, tako se Nedeljko Bilkić, posle školovanja u rodnom Bugojnu i Kragujevcu, obreo u Beogradu, gde je 1961. godine upisao Mašinski fakultet, (na kojem je i diplomirao), ali se tada prijavio i na audiciju za pevače na tada veoma popularnom Radio Beogradu. Čuo ga je tada Vlastimir Pavlović – Carevac, čovek koji je završio Pravni fakultet u Beogradu, borio se u Prvom Svetskom ratu, ali će najviše ostati upamćen kao pigmalion velikih muzičkih zvezda narodne muzike. Carevac se bavio i advokaturom, ali je njegova prva i prava ljubav bila – muzika. Bio je i ostaće upamćen kao jedan od prvih izvodjača narodne muzike na tada legendarnom Radio Beogradu. Videvši mladog pevača Bilkića, sa ogromnom tremom, u perlon košulji i u crnom odelu, (koje mu je kupio brat), Carevac je na audiciji rekao je da orkestar svira, ako treba 20 puta, pesmu “Vrbas voda nosila jablana”, koju je pevao Bilkić…
Posle toga, u karijeri Nedeljka Bilkića, sve je – istorija.
Kada ga je čuo kako peva čuveni, u to vreme, kralj sevdalinki Safet Isović, pozvao ga je da bude gost na njegovom solističkom koncertu u Domu sindikata u Beogradu. Predložio je, posle koncerta, u foajeu čuvenog Doma sindikata, uz piće, starijem bratu Bilkića da će dati “milion dinara da Nedeljko školuje glas.” Za taj novac, u to vreme, moglo se kupiti dva automobila čuvenog “Fiće”. Stariji brat od tetke Nedeljka Bilkića, Predrag Gojdić, (za kojeg i danas kaže da mu je bio više nego brat), odgovorio je, zahvalivši se Safetu Isoviću, da njegova ponuda vredi dvostruko, da se zahvaljujuju na ponudi, ali da oni imaju novca i da će Nedeljko školovati glas. Čuvena primadona Opere Narodnog pozorišta u to vreme, Anita Mezetova, prihvatila je da drži časove tada mladom Bilkiću. Mladjani Nedeljko je,seća se i danas, otišao je na prvi čas, na nagovor svog legendarnog brata, sa buketom cveća, koji je, tokom puta na prvi susret sa primadonom – krio iza ledja…
Pesme koje je otpevao na čuvenim “singl pločama” Nedeljko Bilkić postale su vanvremenski hitovi. U karijeri dugoj 60 godina, objavio je 30 albuma i 80 singl ploča. “Krčma u planini”, “Most do moga zavičaja”, “Ti si sve što želim sad”, “Kad umoran budem pao”  i mnoge druge. Komponovao je više od 300 pesama na stihove srpskih pesnika – jednu od najlepših – o Beogradu..
Na vrhuncu karijere, 1982. godine, sa suprugom Dušicom Bilkić i sinovima, preselio se u Kanadu. Bavio se nekretninama i povremeno pevao.
Možete ga sresti nedeljom, kada ide na Kalenić pijacu da kupi jabuke, jer njih najviše voli i kaže da ih pojede više od kilogram dnevno.
Peva i dalje kao da je u svom zlatnom dobu. Retko nastupa, još redje daje intervjue.
Nedeljko i Dušica Bilkić imaja dvojicu sinova: Predraga i Aleksandra i petoro unučadi. Bilkići žive izmedju Beograda i jednog grada u Kanadi, gde žive njihova deca i unuci.
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos