NEMA KO DA RADI

Devet od 10 nemačkih firmi nema kvalifikovanih radnika

Foto: Pixabay

Ogromna većina nemačkih firmi bez uspeha traži još kvalifikovanih radnika i zahteva jednostavniji uvoz radne snage, saopštio je u petak ekonomski institut Ifo.

U anketi instituta Ifo, sprovedenoj među 1.700 firmi, 87 odsto je navelo da ima problema sa popunjavanjem radnih mesta, a više od trećine je ocenilo da taj problem može da ugrozi konkurentnost domaće privrede, prenosi DPA.

Istovremeno, 82 odsto anketiranih preduzeća je ulaganja nužna za popunjavanje pozicija opisalo kao velika ili veoma velika.

“Manjak kvalifikovanih radnika, a u međuvremenu radnika uopšte, treća je pretnja Nemačkoj kao poslovnoj lokaciji, uz nestašicu sirovina i energije”, upozorio je direktor Fondacije porodičnih preduzeća Rajner Kirhdorfer.

Domaće firme problem pokušavaju da reše ulaganjem u dalju obuku zaposlenih, boljom platom i fleksibilnim radnim vremenom. Povrh toga, skoro devet desetina njih, 88 odsto, zahteva paket političkih mera za promociju šegrtskih zanimanja, na primer kroz bolje stručno obrazovanje u školama.

Bezmalo tri četvrtine, 74 odsto, ocenilo je da Nemačka treba da pojednostavi dolazak kvalifikovanih radnika iz inostranstva i priznavanje njihovih kvalifikacija i diploma. Pored toga, mnoga od 1.300 porodičnih preduzeća iz ankete su pozvala na mogućnost starijih da duže rade i podsticaj nezaposlenim ženama da se zaposle.

 

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos