INFLACIJA SE SMIRUJE, ALI CENE NAMERNICA DIVLJAJU

Nenad Stanković

Inflacija u Kanadi se smiruje i u avgustu je usporila na 7 odsto, uglavnom zbog pada cene benzina, ali cene namirnica rastu i dostigle su najviši nivo u poslednjih 40 godina.

 

Kanadska inflacija usporava i iznosila je sedam odsto u avgustu, saopštio je u utorak Kanadski statistički zavod (Statistic Canada).

Godišnja stopa inflacije u Kanadi je u avgustu smanjena više nego što se očekivalo, iako su cene hrane rasle najbržim tempom u poslednjoj 41 godini, pokazali su podaci u utorak, a ekonomisti kažu da bi sada manje povećanje stopa moglo biti najbolje.

Godišnja stopa inflacije u Kanadi iznosila je 7,0% u avgustu, ispod prognoza analitičara koji su predvidjali inflaciju od 7,3%.

Do usporavanja je u velikoj meri došlo zbog nižih cena benzina i sporijeg rasta indeksa stanovanja , saopštila je kanadska statistika.

Indeks potrošačkih cena je ovog meseca pao za 0,3%, što je najveći pad od početka pandemije COVID-19. S druge strane, cena namirnica kupljenih u prodavnicama porasla je za 10,8% u odnosu na godinu dana, najviše od avgusta 1981. godine.

Iako se čini da se inflacija smanjuje sa najviših nivoa, ona je i dalje daleko iznad cilja Banke Kanade od 2%. Centralna banka je povećala referentnu kamatnu stopu za 300 baznih poena ili 3% za samo šest meseci kako bi se izborila sa porastom cena.

Cene benzina su u avgustu porasle za 22,1 odsto u poređenju sa prošlom godinom, ali su od juna pale za 18,8 odsto.

Na mesečnom nivou ukupne potrošačke cene u avgustu su bile nešto niže nego u julu.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos