NJUJORK TAJMS: SAD PLANIRAJU KOMANDU ZA UKRAJINU U NEMAČKOJ

VOJSKA SAD U EVROPI

Foto: Pixabay

Pentagon će u Vizbadenu da uspostavi novu komandu za pomoć ukrajinskoj vojsci i tako spoji logistiku nabavke i isporuke oružja i obuku vojnika navodi Njujork Tajms.

Pentagon planira da uspostavi komandu u Vizbadenu na zapadu Nemačke kako bi spojio svoj program obuke i pomoći ukrajinskoj vojsci, izvestio je u četvrtak Njujork Tajms, a prenose drugi mediji. Vizbaden je sedište vojske SAD u Evropi.

Planirana nova komanda sugeriše da Vašington očekuje da će pretnja ruske agresije prema Ukrajini i susednim zemljama biti dugotrajna, rekli su sadašnji i bivši visoki američki zvaničnici, navodi list. Konačna odluka očekuje se za nekoliko nedelja.

Njujork Tajms je naveo da američki zvaničnici još nisu javno raspravljali o ovome, delom zato što projekat još nije u potpunosti gotov, ali i zato što nisu želeli da dodatno potpaljuju narativ ruskog predsednika Vladimira Putina koji tvrdi da vodi rat protiv SAD i NATO, a ne protiv Ukrajine.

Šta bi radila nova komanda?

Projekat je napravljen po uzoru na šeme obuke i pomoći koje su SAD u poslednje dve decenije pokrenule u Iraku i Avganistanu, navodi Njujork Tajms.

Pozivajući se na neimenovane američke vojne i vladine zvaničnike, list navodi da plan uključuje uspostavljanje štaba sa oko 300 ljudi, na čelu sa visokim generalom Pentagona.

Njujork Tajms navodi da će nova komanda odgovarati generalu Kristoferu G. Kavoliju, najvišem američkom oficiru u Evropi, i da će izvršavati odluke koje je donela Kontakt grupa za odbranu Ukrajine koju čini 40 zemalja i koju je stvorilo Ministarstvo odbrane SAD da se pomogne Ukrajini.

Ta grupa organizuje logistiku nabavke svega, od raketa Stinger i haubica do dronova i artiljerije velikog dometa i transporta do tajnih lokacija u Ukrajini. Logistika oružja već je 6. avgusta prebačena iz sedišta EUCOM-a u Štutgartu u Vizbaden, saopšteno je u petak.

Između ostalog, nova komanda bi nadgledala obuku ukrajinskih vojnika na poligonima u Nemačkoj, pored koordinacije centara za tehničku podršku, poput onih koji su uključeni u popravku oružja koje obezbeđuju SAD u drugim zemljama, navodi se u izveštaju.

U Vizbadanu glavni štab

U bazi SAD u Vizbadenu bi bilo administrativno središte, a veliki deo obuke bi se verovatno odvijao negde drugde. Centar za obuku vojske SAD u Grafenveru i Hohenfelsu verovatno bi igrali veliku ulogu, kao i garnizon u Baumholderu.

Obuka ukrajinske vojske nije ništa novo za SAD, koje su godinama rotirale trupe za konvencionalne i specijalne operacije u Ukrajini kao deo napora da se modernizuje vojska zemlje. Ali sve snage SAD su povučene iz Ukrajine uoči ruske invazije krajem februara.

Od tada, SAD i druge savezničke trupe obučavaju ukrajinsko osoblje u Nemačkoj i drugde, na primer, hiljade američkih vojnika su na poligonima za obuku u Poljskoj i Rumuniji.

Glavna tačka je obučavanje ukrajinskih vojnika u korišćenju širokog spektra naoružanja koje je Zapad poslao Ukrajini, kao što je mobilni raketni sistem poznat kao HIMARS.

Vojna pomoć SAD Ukrajini – skoro 17 milijardi dolara

SAD su nedavno objavila dalju isporuku oružja Ukrajini u vrednosti od 1,1 milijardu američkih dolara (1,14 milijardi evra).

Uz to, Ukrajina treba da dobije, između ostalog, odgovrajuću municiju, 150 oklopnih vozila i sisteme protiv bespilotnih letelica, saopštilo je Ministarstvo odbrane SAD. Oružje i sistemi ne bi trebalo da dolaze direktno iz zaliha vojske SAD, već ih prvo treba kupiti od industrije za Ukrajinu, navodi se u saopštenju. Reč je o srednjoročnoj i dugoročnoj opremljenosti ukrajinske vojske.

Time je vojna podrška SAD Ukrajini dostigla ukupnu vrednost od 16,9 milijardi dolara od početka Bajdenovog mandata, saopštio je Pentagon. Najveći deo pomoći dodeljen je otkako je 24. februara počeo agresorski rat Rusije protiv Ukrajine.

Izvor: DW

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos