EVROPA PRED VELIKOM ENERGETSKOM KRIZOM

Upotreba gasa će morati dodatno da se smanji, navodi Međunarodna agencija za energetiku

Foto: Pixabay

EVROPA će se ove zime suočiti sa energetskom krizom bez presedana, a upotreba gasa će morati da se smanji za još 13%. Ovo je u ponedeljak saopštila Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Izveštaj IEA o tržištu gasa navodi da će evropske zemlje, koje su već smanjile potrošnju gasa za više od 10 odsto u proteklih osam meseci, ove zime biti prinuđene da smanje upotrebu gasa za još 13 odsto kako bi osigurale energetsku sigurnost. Stručnjaci strahuju od prekida u isporuci gasa, što će primorati evropske vlade da uvedu racionalizovanu potrošnju električne energije.

Evropska unija preduzima korake za rešavanje energetskog pitanja. Ranije je EU pristala da obaveže preduzeća i domaćinstva da smanje potrošnju električne energije za najmanje 5% “u špicu”. Preduzeća su već smanjila upotrebu prirodnog gasa, ponekad jednostavnim ukidanjem energetski intenzivnih aktivnosti, a mala preduzeća poput pekara suočavaju se sa teškim izborom da ostanu otvorena ili da se ugase zbog visokih računa za energiju.

Evropske vlade popunjavaju veliki deo svog nedostatka gasa skupim tečnim prirodnim gasom (LNG) koji se isporučuje morskim putem iz SAD i Katara. Potražnja za LNG-om navela je Evropu i Aziju da se takmiče za LNG, čija je cena naglo porasla, što je podstaklo prelazak na druga goriva, uključujući ugalj.

Izvor Večernje novosti
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos